Lennék kamikaze, lennék tengeri aknák áldozata - halálra is elszánt katonákkal hangol Tajvan ellen egy kínai dokufilm

külföld
2023 augusztus 07., 08:10

Kína új dokumentumfilmet adott ki arról, hogyan készül a hadserege egy Tajvan elleni esetleges támadásra – írja az AP News. A Chasing Dreams egy nyolcrészes dokusorozat, amelyet a kínai CCTV állami tévé a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) fennállásának 96. évfordulójára időzítve mutatott be. Ebben a kínai hadsereg hadgyakorlatai szerepelnek, melyek pontosan kiszámított támadások szimulációit mutatják be a szigetország ellen.

A film katonai gyakorlatokat és több tucat katona vallomását tartalmazza, akik fogadkoznak, hogy a haláltól sem rettennek vissza egy Tajvan elleni lehetséges támadás során. „Ha háború törne ki, és a körülmények nem lennének alkalmasak a tengeri aknák biztonságos eltávolításához, akkor a saját testünket használnánk arra, hogy biztonságos utat hozzunk létre a haderőink számára” - mondta a kínai haditengerészet aknakereső egységének egyik búvára. A légierő egyik pilótája úgy nyilatkozott, hogy ha kifogyna a lövedékekből, akkor a vadászrepülőgépe lenne az ellenség irányába kilőtt utolsó rakéta.

Kína saját területének tekinti a saját kormányzattal rendelkező Tajvant, és egyre erősebben sugallja, hogy szükség esetén az erőszaktól sem riad vissza. Az állami média és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg gyakran tesz közzé propagandaanyagokat a hadsereg modernizációjáról és a katonai gyakorlatokról, hogy ezek is erősítsék a kínai nacionalizmust.

Bár az Egyesült Államok nem ismeri el Tajvant szuverén nemzetként, ígéretet tett arra, hogy egy esetleges invázió esetén a szigetország védelmére siet. A Fehér Ház júliusban jelentette be, hogy egy 345 millió dolláros segélycsomaggal támogatja Tajvant. A döntést, amely a szakértők szerint az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott katonai támogatás tapasztalataira épült, hevesen bírálta Peking, emlékeztet az MTI.