Nemzeti Galéria: Nem sérültek műtárgyak a beázáskor

múzeum
2023 augusztus 07., 10:09

Vasárnap este számoltunk be róla, hogy az elmúlt napok zivatarai során a Budavári Palotában található Magyar Nemzeti Galériában (MNG) más helyiségek mellett több kiállítóterem is beázott, és festményeket kellett leakasztani a falról, hogy ne károsodjanak. A MNG-t vasárnap kora este nem tudtuk elérni, de hétfő reggel válaszoltak.

Elismerték, hogy több kiállítótér is beázott. Azt írják, az MNG és az épület vagyonkezelője, a Várkapitányság Zrt. (VZrt.) szakemberei intézkedtek, így „a műtárgyállományt semmiféle károsodás nem érte”. „Az épület műszaki állapota miatt időigényes a beázás pontos okainak feltárása, ezért a kiállításokat átmenetileg, valószínűleg a hét második feléig zárva tartjuk.”

photo_camera Gulácsy Lajos életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Tegnapi cikkünkben említettük, hogy a Nemzeti Galéria Városligetbe tervezett új épületének projektje évekkel ezelőtt elakadt. Válaszában az MNG kitér rá, hogy a gyűjteményük számára "maradéktalanul biztonságos üzemeltetési körülmények miatt" szükséges az új épület megvalósítása Liget Budapest Projekt keretében.

Mivel erre, ha lenne is rá pénz, csak évek múlva kerülhet sor, célszerűnek tűnne addig a mostani épületet beázásbiztossá tenni. Hogy ez miért nem megoldható, miközben évek óta rendszeresek a mostanihoz hasonló esetek, arra a MNG nem tért ki.

A Liget Budapest Projektet és a Szépművészeti Múzeumot, melyhez az MNG tartozik, ugyanaz az ember, Baán László vezeti. Ez a személyi átfedés hozzájárulhatott ahhoz, hogy az MNG válasza, melyben a beázás kapcsán az új múzeumépület megvalósítását sürgetik, azt a látszatot kelti, mintha az MNG nem igazán lenne érdekelt a mostani épület beázásainak tartós megszüntetésében. Közben lehetséges, hogy valójában az épületet kezelő VZrt. nem költ szívesen százmilliókat egy nagyobb tetőfelújításra vagy a csapadékelvezető rendszer cseréjére, ha belátható időn belül a teljes épületet tervezik kívül-belül renoválni.