Az orosz főügyészség szerint azért gyújtják fel a toborzóirodákat, mert az ukránok telefonos átverésekkel vesznek rá erre oroszokat

háború
2023 augusztus 08., 17:34

Oroszország azzal gyanúsítja Ukrajnát, hogy ügynökeik tömegesen hívnak fel idős orosz állampolgárokat telefonon, hogy katonai toborzóirodák felgyújtására biztassák őket. Gyújtogatások valóban történtek, az orosz állam kijelentéseire viszont nincsenek bizonyítékok, írja a BBC.

Az orosz főügyészség azt állítja, hogy a csalásokat elkövető ukrán ügynökök rendőrnek vagy banki ügyintézőnek adták ki magukat a telefonban, azt ígérve, hogy a támadásokért cserébe tartozásokat rendeznek el, vagy éppen ellopott pénzt juttatnak vissza az áldozatoknak. Az állítólagos csalások során az elkövetők különböző történetekkel győzködték az áldozatokat. Sokaknak például azt mondták, hogy bűnözők törték fel a bankfiókjukat, de ha megtámadnak egy toborzóközpontot, akkor visszakapják a pénzüket.

Az orosz ügyészség azzal próbálja alátámasztani az állításait, hogy a hívások pont akkor történtek tömegesen, amikor az orosz hadseregnek sikerült előrehaladnia az ukrajnai fronton. Az ukrajnai invázió kezdete óta már számos orosz toborzóközpontot ért gyújtogatás, az esetek száma azonban megnövekedett az utóbbi hetekben, mióta Oroszország új tömeges toborzási kampányt indított, ezzel egyidőben a besorozhatóság felső korhatárát huszonhétről harmincra emelték.

Arról, hogy egyre-másra lobbannak lángra a hadkiegészítő parancsnokságok Oroszországban, Gazda Albert írt ebben a cikkében.