Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadólevelét

POLITIKA
2023 augusztus 08., 14:25

Novák Katalin aláírta az új ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, írja az atv.hu a köztársasági elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva. Az előzmények fényében „az elnöki hozzájárulás megadása gesztus értékű, ami azt is jelzi, Magyarországon nem múlik a két ország korrekt viszonya”, mondta a portálnak a szóban forgó forrás.

Sándor Fegyir
photo_camera Sándor Fegyir Fotó: Facebook / Українська асоціація "Єдність"

Sándor Fegyir az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára, az ukrán hadsereg részben magyar származású önkéntesekből álló egysége, a Kárpátaljai Sárkányok vezéralakja. Sándor március óta várt arra, hogy a magyar államfő aláírja a befogadólevelét.

Az erről való megegyezés gyorsasága általában a két ország kapcsolatán múlik. Ha egy ország hosszabb ideig nem fogadja el a nagyköveti jelölést, az azt is jelentheti, hogy nem szeretné nagykövetként látni az adott személyt, és így próbál nyomást gyakorolni.

Az új nagykövet egy korábbi interjújában azt mondta, ha találkozik Orbán Viktorral, nagyon sok mondanivalójuk lesz egymásnak.

Miután Novák aláírta Sándor Fegyir megbízólevelét, az elnöki határozatot az ilyenkor szokásos eljárás szerint a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják miniszteri ellenjegyzésre, és a diplomáciai csatornákon értesítik a küldő államot.