Összefügghet a légszennyezés és az embereknél egyre növekvő mértékű antibiotikum-rezisztencia

Egészségügy
2023 augusztus 08., 05:59

Egy több mint száz országból származó, közel húsz évre visszamenő adatokat felhasználó tanulmány szerint a megnövekedett légszennyezés minden országban és kontinensen összefügg a növekvő antibiotikum-rezisztenciával.

A Lancet Planetary Health című folyóiratban közzétett tanulmány készítői szerint „ez az elemzés az első, ami megmutatja, hogy a légszennyezés hogyan befolyásolja az antibiotikum-rezisztenciát globálisan”.

Az antibiotikum-rezisztencia becslések szerint évente már 1,3 millió ember halálát okozza. Kialakulásának fő oka azonban továbbra is a fertőzések kezelésére használt antibiotikumok helytelen és túlzott használata. A tanulmány szerint ezt súlyosbítja a légszennyezés növekvő szintje.

A Guardian szemléje szerint bár arra rájöttek, hogy a kettő összefügg, hogy miért függ össze, azt nem sikerült kivizsgálni, de feltehetően azért, mert a PM2,5 részecskék antibiotikum-rezisztens baktériumokat és rezisztenciagéneket tartalmazhatnak, ezeket pedig bárki bármikor könnyedén belélegezheti.

A tanulmány szerint a légszennyezés visszaszorítása segíthet az antibiotikum-rezisztencia csökkentésében, így az antibiotikum-rezisztens fertőzésekből eredő halálesetek és gazdasági költségek csökkentésében is.