85 elemében tért el a szabályostól a berendezés, ami felrobbant a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó üzemben

környezetvédelem
2023 augusztus 09., 07:03

Jelenleg is folyik a rendőrségi nyomozás a bátonyterenyei, illetve szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban történt robbanás, illetve tűzzel kapcsolatban, válaszolta a Népszava kérdésére az ORFK. Az előzetes szakvélemény szerint az üzem működtetésekor megvalósult „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is”.

A háttérben látható bátonyterenyei ipari parkban működik az akkumulátor-feldolgozó üzem is.
photo_camera A háttérben látható bátonyterenyei ipari parkban működik az akkumulátor-feldolgozó üzem is. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A lap birtokába jutott nyomozati iratokból kiderül, hogy a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei üzemében a robbanás egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során következett be. A felrobbant akku-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek.

Hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló hatóságoknak címzett bejelentés is, a baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége több mint háromszorosa volt az egészségügyi határértéknek, írja a Népszava.

Nógrád megyei kormányhivatal eddig összesen 100 millióra büntette a céget. A hivatal március végén hatósági ellenőrzést tartott az üzemben, a hivatal munkatársai rosszullétre panaszkodtak a szemle után. Ehhez egy nappal később kiadták a környezetvédelmi engedélyt. Bátonyterenyén nemrég tüntetés volt a gyár működése ellen, amin mi is ott voltunk:

link Forrás