Külföldi példákra hivatkozva védi meg az új biciklisávokat a fővárosi vezetés

belföld
2023 augusztus 09., 08:16

A főváros az öt évig tartó metrófelújítás után hátrahagyott buszsávokat a Váci úton és az Üllői úton biciklisávokká alakította. A döntés megosztotta a közvéleményt, legutóbb a mentősök panaszkodtak arra, hogy az autósokat a biciklisektől elválasztó oszlopok megnehezítik a dolgukat. A főváros válasza szerint korábban több érintett szakaszon autók parkoltak, nyilván azok sem könnyítették meg a mentősök dolgát, mégsem háborogtak miatta.

A vezess.hu minapi gyűjtésében üres kerékpársávokat fotóztak, valamint arra panaszkodtak, hogy „az oszlopokkal leválasztott részeken megáll a falevél, por, mocsok”.

Most Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke arról posztolt, hogy a világ számos nagyvárosában pont így, pollerekkel védik a kerékpárutakat.

A példák között Koppenhága, Barcelona, Párizs, az amerikai Jersey City, valamint Hollandia szerepel. „Amit most Budapesten látunk, az csak itthon újdonság- írta. - Nem őrültség, de még csak nem is egyedi megoldás: más városokban számtalan példát látunk hasonló kialakításokra. Ezek az első szakaszok, természetes, hogy újdonságot jelentenek, meg kell még tanulnunk használni őket.”