A Belügyminisztérium azt mondja, nem akar a háziorvosokra kényszeríteni minden időpontfoglalást

belföld
2023 augusztus 10., 17:57

A Belügyminisztérium nem kívánja kötelezővé tenni a háziorvosok számára az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez egy lehetőség, idézi az MTI Rétvári Bence államtitkárt. A páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot, mondta.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A BM által múlt pénteken közzétett rendelettervezet szerint jövő év márciusától a nem beutalóköteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek. 1500 háziorvos írt alá petíciót, amelyben ellenzik ezt, mivel szerintük túlzott leterheltséget jelentene.

„A rendelettervezet társadalmi egyeztetésének célja épp az, hogy akár az érintettek is elküldjék véleményüket” – mondta Rétvári. Bár nem teszik kötelezővé, biztosítják a lehetőséget, hogy a háziorvosok a beteg állapotára tekintettel közvetlenül foglalhassanak időpontot a szakrendelőkbe. Ezzel szerinte gyorsítják az ellátást, mivel a vizsgálat során is foglalható időpont.

Kitért rá, hogy az online időpont-foglalási rendszer egy időben indul az elektronikus beutalókkal. Ezt újabb jelentős mérföldként jellemezte az egészségügy fejlesztésében.