Korrupció miatt emelnek vádat sorozásért felelős tisztviselők ellen Ukrajnában

külföld
2023 augusztus 11., 16:33

A korrupcióellenes tisztogatás keretében harminchárom ember ellen emeltek vádat Ukrajnában és eltávolították az összes, sorozásért felelős regionális tisztviselőt. A vádirat szerint kenőpénzért meg lehetett úszni a sorozást, sőt megvolt az árfolyama az ország elhagyásának is. Minderről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt, a történtek az ország jelenlegi helyzetében szerinte hazaárulással érnek fel.

Ukrajnában a tavaly február 24-én kirobbant háború miatt a 18 és 60 év közötti harcképes férfiak nem hagyhatják el az országot.

A BBC szerint most eltávolított tisztviselőket olyan emberekre cserélik, akik megjárták a frontot, így pontosan tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a háború.

A megvesztegetés készpénzben és kriptovalutában történt, összesen 112 büntetőeljárás a 33 tisztviselő ellen.

Januárban 11 korrupcióval vádolt tisztviselő távozott a posztjáról, májusban a Legfelsőbb Bíróság elnökét vették őrizetbe, ilyen magas polcon lévő figura eddig nem bukott Ukrajnában. Az ország épp egy korrupcióellenes hadjárat kellős közepén tart.

Az ország már a háború előtt is szenvedett a minden területet elborító korrupciótól, a Transparency International 180 országot tartalmazó listáján a 116. helyen áll.

(A címlapképen egy 2010-es, még békeidőben készült fotón láthatók a sorozáon áteső fiatalok. Fotó: AFP)