Ilyen magas polcon lévő figura még soha nem bukott meg korrupción Ukrajnában

külföld
2023 május 18., 10:20

„A nyomozóknak mindenekelőtt bizonyítaniuk kell az állításaikat, és meg kell majd védeniük azokat a bíróság előtt is. De még fontosabb, hogy választ kapjunk a kérdésre: Vszevolod Knyazev története kivétel-e, vagy a rendszer szerves része.”

Az Ukrajinszka Pravda veti fel mindezt a háborúban álló ország közvéleményét megrázó korrupciós ügy kapcsán, melynek során a héten őrizetbe vették a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Vszevolod Knyazevet, aki 2021 decembere óta töltötte be ezt a pozíciót, első körben 2,7 millió dollárnyi (!) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják. A főbíra előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt az országos igazságügyi tanács.

Az összeget a különleges korrupcióellenes ügyészség (eredeti nyelvű rövidítéssel SZAP) és a nemzeti korrupcóellenes iroda (NABU) nyomozóinak állítása szerint nem teljes egészében Knyazev tette volna zsebre, további bírák sokasága között osztották volna szét. Erre utal, hogy az elnök mellett további 18 bíró irodájában-otthonában tartottak házkutatást május 15-én, ők az eddigi közlések szerint együttműködtek a hatóságokkal. Ezeket az embereket szabadlábon hagyták, de történt még egy őrizetbe vétel, rács mögé került Oleh Horeckij, a Horeckij és Társai ügyvédi iroda első embere. Ez az iroda szolgáltathatta a „back-office-t” a Knyazev-féle kompánia ügyleteihez.

Idióta rekordok

photo_camera Korrupcióellenes nyomozók roppant fontos bejelentéseket tesznek Kijevben, 2023. május 16-án Fotó: NABU

A két korrupcióellenes szerv közös akciójának sajátosságai közé tartozik, hogy fedett nyomozók is közreműködtek a projektben, illetve, hogy a megfigyeléseket, lehallgatásokat, házkutatásokat bírói engedély nélkül hajtották végre, és a célszemélyek mentelmi jogára sem voltak tekintettel. Ez egyfelől érthető, másfelől Knyazev képviselői nehezményezik az eljárást, noha az ukrán lapok állítják, a jogszabályok indokolt esetben lehetővé teszik a hatóságok radikális lépéseinek utólagos legalizálását.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.