Nyugtatni a Nyugatot és a közvéleményt, központosítani a hatalmat, ezek Zelenszkij céljai a nagy korrupciós hadjárattal

külföld
2023 február 09., 18:43

Cobolyprém bunda, Breguet óra, egymillió dollár – ilyesmiket kívánt szerény önmagának az új évre Okszana Datij, a kijevi adó- és vámhivatal megbízott vezetője. E vágyairól akkor szerzett tudomást az ukrán Állami Nyomozó Iroda, amikor a minap házkutatást tartott nála. Két darab kézzel írt cetli került elő – az egyik 2017, a másik 2020 szilvesztere alkalmából született –, ezeket azonmód kiszivárogtatták a sajtónak, így az Ukrajinszka Pravda „eredetiben” mutathatta meg őket a hüledező lakosságnak.

Datij a 2021-es esztendő előestéjén célul tűzte ki még, hogy megkapja a megbízott hivatalvezetői pozíciót, és miként az egyebekben, úgy ezen a téren is sikerrel járt. Hogy a havi fizetése mekkora volt, arról nem jelentek meg konkrét információk, de azt tudjuk, hogy a nyomozóiroda ellentmondásokat észrevételezett a feltételezhető jövedelme és az életvitele között. Volt ugyanis:

  • három, összességében 1 millió dollár értékű lakása Kijevben,
  • egy 200 ezer dolláros ingatlana a főváros közelében,
  • két 150 ezer dolláros személygépkocsija a garázsban,
  • meg egy harmadik, melynek értékét 100 ezer dollárra becsülték a hatóságok, de ezt nem a saját, hanem a sofőrje nevére íratta.
photo_camera Okszana Datij

A házkutatások során a két kívánságos cetlin és a luxusautókon túl találtak még 158 ezer dollárt, 530 ezer hrivnyát és potom 2200 eurót készpénzben, valamint márkás órákat és értékes ékszereket. Az őrizetbe vett Okszana Datijt társaival együtt azzal gyanúsítják, hogy számos vállalkozásnak siettek segítségére különböző adók és vámok elkerülésében, illetve jogosulatlan áfa-visszatérítésekben. Ezen ügyletek során nem kevesebb, mint 45 milliárd hrivnyányi (egy 0-t hozzátéve kapjuk meg a körülbelüli összeget forintban) pénzmozgás maradt árnyékban.

A miniszter ki van rúgva. Vagy nincs

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.