Lemondott az ukrán védelmi miniszterhelyettes

háború
január 24., 09:08
comments 6

Lemondott Ukrajna védelmi miniszterhelyettese, Vjacseszlav Sapovalov, miután hétvégén kiderült, hogy az ukrán honvédelmi minisztérium a reálishoz képest kétszeres-háromszoros áron szerezhetett be élelmiszereket a katonáknak.

A korrupciós botrányt a Mi pénzünk korrupcióellenes oldal újságírója indította, amikor szombaton egy cikkben publikált néhány, az ukrán hadseregtől megszerzett hitelesnek tűnő szerződést. Az egyik dokumentum szerint a fegyveres erők élelmezésére tavaly decemberben 13,16 milliárd hrivnyás (130 milliárd forint) megállapodást kötött a védelmi minisztérium, a szerződésben pedig rögzítették a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásozó egységek katonáihoz eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát is. A rögzített élelmiszerárakat az újságíró összevetette az adott régiók áraival, így jött ki mindennek minimum a duplája:

a hadsereg szerződésében például egy tojás árát tizenhét hrivnyában (170 forintban) rögzítették, míg Ukrajna egyik nagy élelmiszerláncánál, a Szilpónál csak hét hrivnyába, azaz 70 forintba kerül.A minisztérium egynapi gondolkodás után vasárnap reggel még azzal próbált visszavágni az újságírónak, hogy tudatosan manipulatív és félrevezető információkat tett közzé, ezért „hamis állítások terjesztése miatt" nyomozást indítanak ellene; majd Marjana Bezuhla, az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményeznek a honvédelmi minisztériumnál.

A védelmi minisztérium honlapján kedden jelent meg a közlemény, amelyben megerősítik a miniszterhelyettes lemondását. A korrupt szerződést a cikk szerint egyébként az állami beszerzési igazgatóság vezetője, Bohdan Hmelnickij írta alá, akit már tavaly nyáron meggyanúsítottak sikkasztással, akkor katonai felszerelések miatt.

(Guardian via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt