A reálisnál kétszer-háromszor drágábban élelmezik az ukrán katonákat, a megvádolt minisztérium az SZBU-hoz fordult

háború
2023 január 23., 10:41
comments 17

Az ukrán honvédelmi minisztérium a reálishoz képest kétszeres-háromszoros áron vásárol élelmiszereket a fegyveres erők számára, állította tényfeltáró anyagában szombaton a ZN.ua hírportál. Jurij Nyikolov, a Nasi Dyenygi (a mi pénzünk) projekt alapítója a fegyveres erőktől megszerzett, hitelesnek tűnő dokumentumok tömkelegét publikálta az oldalon. Ezek szerint a 2022. december 23-án megkötött, összességében 13,16 milliárd hrivnyás (358 millió dolláros) keretszerződésekben rögzítették a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásoztatott egységek katonáihoz eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát.

A megállapodásban egyebek mellett egy tojás 17, egy kiló burgonya 22, egy kiló csirkecomb 120 hrivnyába kerül. Ezeket az összegeket vetette össze Nyikolov a kijevi Szilpo-diszkontok áraival, és azt tapasztalta, hogy a tojásért 7, a krumpliért 8-9, a csirkecombért 80 hrivnyát kérnek. (Ha forintban szeretnénk megkapni a hozzávetőleges árakat, ahhoz egyszerű műveletre van szükségünk: hozzá kell tenni minden számhoz egy 0-t.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.