Belügyminisztérium a tanévhosszabbításról: Szlovákiában nem okoz gondot a nyári tanítás

oktatás
2023 augusztus 12., 19:09

A Magyarországgal azonos klimatikus fekvésű Szlovákiában június 30-ig tart a tanítás, és ez ott sem okoz gondot, válaszolta Belügyminisztérium az oktatási szakszervezetek azon kifogására, hogy az iskolaépületek nagyja alkalmatlan arra, hogy a nyári melegben tanítsanak bennük – tudtuk meg az RTL Híradójából.

A tárca rendelettervezete meghosszabbítaná a téli és a tavaszi szünetet is a nyár kárára: a tanítási így június 21-ig tartana. A PDSZ szerint a kormány csak spórolni akar a téli fűtésen. A nyári kánikula viszont szerintük nem alkalmas a tanításra, továbbá a középiskolákban egyszerre kellene érettségiztetniük és tanítaniuk a tanároknak, ha jobban belecsúszik a tanév a nyárba.

A belügy azt is elmondta, hogy az iskolaépületek energetikai fejlesztésén folyamatosan dolgoznak, illetve hogy a Nemzeti Pedagóguskar kérésére a beiratkozást két nappal eltolják, a szóbeli érettségi vizsgákra pedig három napot biztosítanak, hogy a tanároknak ne kelljen egyszerre órákat tartaniuk és érettségiztetniük.