Oroszország „elhúzódó konfrontációval” fenyegeti a nyugat-afrikai országokat, ha megpróbálnának beavatkozni Nigerben

külföld
2023 augusztus 12., 15:33

Az orosz külügyminisztérium elhúzódó konfrontációhoz vezetne, és destabilizálná a Száhel-övezet egészét, ha a 15 országot tömörítő Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) megpróbálna beavatkozni Nigerben, ahol nemrég puccsot hajtot végre a hadsereg vezetése a megválasztott elnök ellen. A puccsistákat támogatják az orosz Wagner zsoldoscég katonái is.

A nigeri junta támogatói orosz és niger zászlókat lengetnek Niameyben 2023. augusztus 11-én.
photo_camera A nigeri junta támogatói orosz és nigeri zászlókat lengetnek Niameyben 2023. augusztus 11-én. Fotó: -/AFP

A BBC közlése szerint a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége katonai tisztviselői szombaton találkoznak, hogy kidolgozzák a katonai beavatkozás terveit.

Nigerben július végén néhány katonai vezető puccsot jelentett be az országos televízióban. Érvénytelenítették az alkotmányt, ideiglenesen felfüggesztették minden állami intézmény működését, lezárták az ország határait. A választott elnököt, Mohamed Bazoumot embertelen körülmények közt tartják fogva.

Az ECOWAS valamint Franciaország (Niger 1960-ig francia gyarmat volt) és az Egyesült Államok a hatalomból erőszakkal eltávolított elnököt, Mohamed Bazoumot támogatják. Az Egyesült Államok támogatja ugyan demokratikus vezetés visszaállítását, de a katonai beavatkozás mellett nem állt ki nyíltan. Álláspontja szerint a Wagner zsoldoshadsereg kihasználja az instabilitást.

A puccs oka állítólag az volt, hogy Abdourahamane Tchiani, az elnöki testőrség parancsnoka attól tartott, rövidesen elbocsátják. Sokkal valószínűbb magyarázat viszont, legalábbis nyugati elemzők szerint, hogy az oroszok adtak tippeket a háttérből, mivel Niger egyébként demokratikusan választott elnöke az egyik utolsó Nyugat- illetve Amerika-barát vezető volt a térségben, és Niger nagyon fontos, startégiai helyzetben van a radikális muszlim fegyveresek elleni harc szempontjából, amerikai és francia terroristaellenes bázisok is vannak az országban, a puccsista junta pedig máris bejelentette, hogy kitessékeli az országból a nyugati katonákat.

A Bloomberg cikkírója megjegyzi, hogy 2020 óta féltucat puccsot hajtottak végre térségbeli országokban: kettőt-kettőt Maliban és Burkina Fasóban (itt Nyugat-ellenes, oroszbarát rezsimek alakultak) valamint Guineában és Szudánban. A Száhel-övezet a világ legveszélyesebb, legforrongóbb régiója. Vlagyimir Putyin és a kínai vezetés is a „civilizációs harc” egyik legfontosabb frontjaként tekint a térségre. Az oroszok szíriai beavatkozásukkal már kipróbálták, milyen eredményes lehet Nyugat-Európa desabilizálására a menekültfegyver: ha a Száhelben is elszabadul a káosz (és valószínű, hogy már elszabadult), akkor afrikai menekültek újabb milliói vagy tízmilliói indulhatnak Európa felé. Illetve tovább erősödhetnek az iszlamista fegyveres csoportok, amelyeknek megintcsak Európa illetve a Nyugat az elsőszámú célpontjuk.

A Bloomberg publicistája már arra figyelmeztet, hogy a Száhel-övezet nagyon gyorsan olyan válsággóccá alakulhat, amely tényleg globálissá, már-már világháborúvá szélesíti a Nyugat és Oroszország (mögötte Kína és kisebb szövetségesek) konfliktusát.