Tanúkat akart befolyásolni, börtönbe kerül Sam Bankman-Fried

külföld
2023 augusztus 12., 18:16

Visszavonták az óvadékot, rácsok mögött várja tárgyalását Sam Bankman-Fried, a minden idők legnagyobb kriptobotrányában becsődölt kriptotőzsde, az FTX alapítója és korábbi vezére. A 31 éves férfit – aki a Wall Street legtekintélyesebb befektetőit verte át – bilincsekben vezették el a bíróság épületéből.

Lewis Kaplan bíró egyetértett az ügyészekkel abban, hogy Bankman-Fried megpróbálta befolyásolni az ellene tanuskodókat. A férfi tagadta a vádakat. A mostani, óvadék visszavonásáról szóló meghallgatás után októberre tervezik a tárgyalást.

photo_camera Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

A 31 éves férfit decemberben tartóztatták le. Azzal vádolták, hogy visszaélt az FTX befektetőitől és ügyfeleitől származó pénzzel, tulajdonképpen klasszikus sikkasztást követett el: a cégére bízott, befektetni szándékozott pénzeket teljesen jogtalanul kivette a kasszából, és sajátjaként kezelte. Állítólag a pénzből ingatlanokat vásárolt, politikai adományokat fizetett és fedezeti alapjának, az Almeda Researchnek a veszteségeit pótolta.

Az egykori milliárdos tagadta a vádakat. Először 250 millió dolláros óvadék ellenében elengedték, illetve szülei kaliforniai otthonában, lakhelyelhagyási tilalom mellett várta a tárgyalást, most viszont, új fejlemények ismeretében a bíróség megváltoztatta álláspontját: Brankman-Fried (az amerikai sajtóban: SBF) kénytelen volt zsebeit kipakolva, cipőfűzőjét, kabátját és nyakkendőjét átadva távozni az amerikai rendőrbírói szolgálat kíséretében.

Az ügyészek szerint Bankman-Fried osztotta meg a New York Timessal azokat a magániratokat, amelyben a férfi korábbi barátnője, egyben az Almeda korábbi vezérigazgatója, Caroline Ellison a szakításukról, és munkahelyi túlterheltségéről ír. Az érvelés szerint a dokumentumokkal Bankman-Fried a tanúskodó Ellisont akarta lejáratni. Ez az ügyészség szerint visszatarthatja a későbbi potenciális tanúkat.