12 évet kapott a hazaáruló ukrán tábornok

külföld
2023 augusztus 14., 13:11

Egy kijevi bíróság bűnösnek találta az ellene felhozott vádpontokban az ukrán szakszolgálatok (SZBU) egykori tábornokát, Valerij Sajtanovot, és 12 éves szabadságvesztést szabott ki rá. Sajtanovot hazaárulással, terrorcselekményre való felkészüléssel, valamint fegyverek, robbanóanyagok ést lőszerek illegális birtoklásával vádolták az Ukrajinszka Pravda híre szerint.

Az 59 éves exvezérőrnagy az SZBU különleges akciókért felelős Alfa egységének parancsnokhelyetteseként ténykedett lebukása előtt.

Az ügyészek szerint Sajtanov államtitkoknak minősülő adatokat adott át az Orosz Föderációt képviselő ügynököknek, a bíróság pedig bizonyítottnak találta mindezt. A nyomozók szerint a volt tábornok kapcsolattartója Igor Jegorov, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) ezredese volt, aki közvetlenül részt vett 2014 nyarán a Donbasszban szervezett „terrorista mozgalmakban”. A vádiratban az is szerepelt, hogy Sajtanov az agresszor szakszolgálatainak megbízásából olyan személyek toborzásába kezdett az SZBU volt munkatársai körében, akiket terrorcselekmények végrehajtására kívánt rávenni.

photo_camera Valerij Sajtanovot tábornokot megviselték az elfogásának a körülményei

A tábornok feladata lett volna 2015 telén az ukránok oldalán harcoló Dzsohar Dudajev nemzetközi zászlóalj egyik csecsen parancsnokának, Adam Oszmajev őrnagynak a likvidálása is, ám ezt a hatóságoknak sikerült megakadályozniuk.

Az 1963-as születésű Valerij Sajtanov a szovjet időkben a KGB kötelékében szolgált, innen katapultált Ukrajna függetlenné válása után az SZBU Alfa néven ismert különleges egységéhez. A Majdan-események idején – utóbb ismertté vált beszámolók alapján – ezredesi rangban ellentmondásos megítélésű műveletek részese volt. Egyes források szerint Kijevben részt vett a szakszervezetek házának felgyújtásában, ahol többen életüket vesztették, emellett a Donyeck megyei Szlovjanszkban megtagadta a lázadók ellenőrző pontjainak a megsemmisítését, ennek is volt köszönhető, hogy az oroszok által támogatott csapatok ideiglenesen megvethették a lábukat a városban.

Ehhez képest 2015 augusztusában az Alfa parancsnokhelyettesévé nevezték ki, Petro Porosenko akkori államfő pedig vezérőrnaggyá léptette elő.

Sajtanovot 2020 áprilisában fogták el, majd vádolták meg, három és fél év alatt jutott el az ügye az ítélethozatalig.