Akár halálbüntetést is kaphat a megpuccsolt nigeri elnök, akit hazaárulás miatt akar bíróság elé állítani a katonai junta

külföld
2023 augusztus 14., 16:49

A Nigert július vége óta ellenőrző katonai junta bejelentette, hogy hazaárulás és a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt bíróság elé fogja állítani Mohamed Bazoum elnököt.

A junta szóvivője az állami televízióban azt mondta, bizonyítékaik vannak arról, hogy Bazoum külföldi országok vezetőivel kommunikált házi őrizete alatt.

Közleményük szerint fontos nyugat-afrikai országok és „nemzetközi mentoraik" hamis vádakkal igyekeznek megakadályozni a helyzet békés rendezését, és előkészíteni a katonai intervenciót. A junta szerint Bazoum ezen - meg nem nevezett - országok képviselőivel kommunikált.

Mohamed Bazoum egyik utolsó, hírügynökségek által közölt portréja június végi párizsi látogatásáról
photo_camera Mohamed Bazoum egyik utolsó, hírügynökségek által közölt portréja június végi párizsi látogatásáról Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Az elnök Franciaországban tartózkodó lánya, a 34 éves Zazia Bazoum múlt pénteken arról számolt be, hogy családtagjait embertelen körülmények között tartják fogva. A rezidencián elviselhetetlen a meleg, a hűtőben tárolt élelmiszerek tönkrementek, rizsen és tésztán élnek, és már tiszta vizük sincs.

A nyugat-afrikai Nigerben július végén kilenc katona puccsot jelentett be az állami televízióban. Érvénytelenítették az alkotmányt, ideiglenesen felfüggesztették minden állami intézmény működését, lezárták az ország határait. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosszervezet vezetője jó hírként üdvözölte a fejleményeket, Az USA külügyminisztere Washington „rendíthetetlen támogatásáról” biztosította a megpuccsolt vezetőt.

A puccs háteréről és a lehetséges következményekről itt írtunk bővebben.

(via The Guardian)