„Ukrajna nem kereskedik a területeivel” – Kijev gyorsan reagált a NATO-főtitkár kabinetfőnökének ötletére

külföld
2023 augusztus 15., 17:34

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko, valamint Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is elutasította Stian Jenssennek, Stoltenberg NATO-főtitkár kabinetfőnökének azt a felvetését, miszerint a háború befejezésének egyik lehetséges opciója lehet, hogy Ukrajna átengedi egyes területeit Oroszországnak, cserében ezért NATO-tagságot kaphat. „ Szerintem megoldás lehetne, ha Ukrajna területeket adna át [az oroszoknak], és cserébe NATO-tagságot kapna” – fogalmazott Jenssen egy keddi norvégiai rendezvényen.

„Ukrajna NATO-csatlakozása az ukrán területek egy részének átengedéséért cserébe teljesen elfogadhatatlan. Ukrajna a területeivel nem kereskedik" - írta Nyikolenko a Facebookon. A szóvivője hozzátette, hogy NATO-tisztviselők tudatos vagy tudattalan részvétele egy ilyen narratíva kialakításában Oroszország kezére játszik.

Mihajlo Podoljak a Meduzának úgy kommentálta Stian Jenssen felvetését, hogy az „egyértelműen beleillik az Oroszország által annyira kívánt befagyasztási forgatókönyv logikájába”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. A júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón a szövetség tagállamai megállapodtak abban, hogy egyszerűsítik Ukrajna csatlakozásának folyamatát az észak-atlanti szövetséghez.