Ébresztgetik az alvóügynökeiket az oroszok

külföld
2023 augusztus 16., 09:05

Kockázatosabb kémkedési módszereket kell alkalmazniuk az orosz titkosszolgálatoknak, miután egyre több, diplomáciai fedésben dolgozó kémüket utasítják ki európai országokból. A folyamat azután gyorsult fel, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

Az orosz titkosszolgálatok hagyományosan diplomáciai fedésben küldték külföldre kémeiket, de üzletembereknek, turistáknak és újságíróknak is gyakran álcázták őket. Ezen a gyakorlaton viszont változtatniuk kellett, miután csak a háború első három hónapjában 450 diplomatájukat utasították ki, elsősorban európai országokból.

A kémek munkáját az is megnehezítette, hogy a háború kitörése óta az oroszok sokkal nehezebben kapnak vízumot a schengeni övezetbe és az Egyesült Királyságba is.

photo_camera Fotó: KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Oroszországnak emiatt alternatív kémkedési módszerekre kellett váltania: elkezdték aktiválni alvóügynökeiket és nem hivatalos ügynököket vetettek be.

Utóbbiak lehetnek harmadik ország állampolgárai vagy úgynevezett „illegálisok", vagyis harmadik országbeliként álcázott oroszok, akik éveket töltenek azzal, hogy felépítsék az álcájukat. Ezt a módszert még a szovjet időkben kezdték el alkalmazni, és hosszútávú befektetésnek szánták a titkosszolgálatok.

Habár az illegálisok álcája általában elég jó, az elmúlt évben legalább hetüket leplezték le nyugat-európai országokban. Páran még időben vissza tudtak szökni Oroszországba, a többieket letartóztatták.

(via The Guardian)