Maui lakóinak elegük van a turistákból, akik vígan sznorkeleznek, miközben ők az évszázad legpusztítóbb tüzét próbálják oltani

katasztrófa
2023 augusztus 16., 13:05

Elegük van a Maui szigetén lakóknak a turistákból, akik önfeledten gyönyörködnek a strandokban, miközben a kutató-mentőcsapatok vizet hordanak, romokat takarítanak el és próbálják felkutatni az évszázad egyik legpusztítóbb erdőtüzének áldozatait.

Jason Momoa hawaii származású színész például arra kérte a turistákat Instagramon, hogy mondják le közelgő utazásaikat, mert a közösségnek időre van szüksége, hogy gyógyuljon, gyászoljon és helyreálljon. A hatóságok sem javasolják az utazást a térségbe. A helyi vállalkozások ezzel szemben örülnének a turistáknak: Maui gazdasági motorja a turizmus, az összes bevétel mintegy 80 százalékát adja.

A hawaii tűzvész képekben.

A Hawaiihoz tartozó Maui szigeten egy hete pusztító tűzvésznek már több mint száz halálos áldozata van, százakat még keresnek. A bozóttüzek elpusztították Lainha történelmi városát, ami korábban a Hawaii Királyság fővárosa, és évi kétmillió látogatóval a sziget legnagyobb turisztikai látványossága volt. Több száz embernek kellett elhagynia az otthonát, őket átmeneti szállásokra menekítették.

A tűz keletkezésének okait még vizsgálják. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem figyelmeztették őket időben, és továbbra sem világos, a hatóságok használták-e egyáltalán a korai figyelmeztető rendszereket, vagy azok meghibásodtak. (via Reuters)