Nálunk is virágzik az abortuszturizmus: hetente több tucat magyar nő utazik Ausztriába, hogy inkább ott legyen abortusza

nők
2023 augusztus 16., 18:29

Hetente átlagosan tíz-tizenöt magyar nő megy Ausztriába, hogy ott legyen abortusza, derül ki az Euronews riportjából. Bár a terhességmegszakítás nálunk is legális, és a hazai szabályozás megengedőnek is tűnhet, a hosszú várólisták és a rendszerszintű megaláztatás miatt sokan mégis inkább abortuszturizmusra adják a fejüket.

Ezt nem tiltja ugyanis semmilyen törvény. Gyógyszeres abortuszra legközelebb osztrák magánklinikákon van lehetőség, Ausztriában ezzel együtt jóval kevesebb az abortuszok száma, mint Magyarországon. Ezeken a klinikákon a terhességmegszakítás ára akár 200 ezer forintra - 500-600 euróra - is rúghat, míg nálunk egy abortusz 2023-ban 45 ezer forintba kerül.

Itthon jelenleg a terhesség 12. hetéig, a törvényben meghatározott feltételekkel és indoklással végezhető az abortusz: ilyen indok, ha a terhesség bűncselekmény, szexuális erőszak következménye, ha az a nő egészségére veszélyes, a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved vagy a nő válsághelyzetben van. A legtöbb terhességmegszakítást az utóbbira hivatkozva végzik, azt ugyanis az abortuszra vállalkozó személy jogosult eldönteni, hogy adott élethelyzetben válsághelyzetet idézne-e elő a terhesség és a gyerekvállalás.

Az abortusz előtti kötelező tanácsadást végző családvédelmi szolgálat nem ellenőrzi, és nem is kérdőjelezheti meg az indokot. Az egészségügyi szolgáltatók leterheltsége miatt a kötelező konzultációkra viszont sokszor olyan nehéz időpontot kapni, hogy sok nő kicsúszik a határidőből.

Egy cikkben azzal foglalkoztunk, hogyan juthat nőgyógyászati ellátáshoz, fogamzásgátló receptekhez, esemény utáni tablettához vagy abortuszhoz egy hazáját elhagyni kényszerülő, menekült lány vagy nő: sokan inkább visszamennek a háború sújtotta területekre, mint hogy Magyarországon legyen abortuszuk. A közép-kelet-európai szabályozásokról és abortusz-viszonyokról pedig átfogóan itt írtunk.