Börtönbüntetést kapott az iráni filmrendező, aki engedély nélkül mutatta be a filmjét Cannes-ban

külföld
2023 augusztus 17., 14:50
Saeed Roustayi iráni filmrendező 2019 februárjában Teheránban
photo_camera Saeed Roustayi iráni filmrendező 2019 februárjában Teheránban Fotó: ATTA KENARE/AFP

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy iráni bíróság Saeed Roustayi filmrendezőt, aki engedély nélkül engedte levetíteni filmjét a tavalyi Cannes-i filmfesztiválon.

A Leila testvérei című film engedély nélküli levetítésért Roustayi hat hónapos büntetést kapott a producer Javad Noruzbegivel együtt.

Az iráni média szerint hivatalosan iszlámellenes propagandában való közreműködés miatt ítélték el őket.

A Leila testvérei egyébként egy pénzügyi nehézségekkel küzdő teheráni család történetét meséli el. Iránban már korábban betiltották, miután a filmet engedély nélkül vitték ki Cannes-ba, és mert a készítők a kulturális minisztérium külön kérésére sem engedték cenzúrázni a filmet.

Roustayinak és Noruzbeginek csak a büntetés huszadát kell majd letölteniük, a büntetés fennmaradó részét felfüggesztették, így elvileg most csak alig több mint egy hetet kell rácsok mögött tölteniük, ha az ítélet jogerőre emelkedik.

A felfüggesztett börtönbüntetés ideje alatt egy filmkészítő kurzuson kell részt venniük, és nem közreműködhetnek más iráni filmkészítőkkel. Roustayinak lényegében megtiltották, hogy a következő öt évben filmet forgathasson Iránban.

A Leila testvéreit egyébként versenyben volt a tavalyi Arany Pálma-díjért és FIPRESCI-díjat kapott. A cannes-i filmfesztivál szervezői – Martin Scorsese filmrendezővel egyetemben, aki petícióit is indított értük – szolidaritásukat fejezték ki az alkotók felé, és a szólásszabadság súlyos megsértéseként értékelték a történteket. (BBC).