Lemarad a budapesti atlétikai vébéről két ghánai sportoló, mert nem kaptak vízumot

sport
2023 augusztus 17., 12:33

A ghánai sajtó szerint nem kapott vízumot, így nem vehet részt a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon két ghánai sportoló, Rose Yeboah magasugró és Sarfo Ansah sprinter – írta meg a HVG.

link Forrás

A helyi lapok kedden írták meg, hogy a ghánai magyar nagykövetség hétfőn megtagadta az atléták beutazási kérelmét. A ghánai atlétikaszövetség frissen megválasztott elnöke és a csapathoz tartozó több stábtag sem kapta meg a beutazáshoz szükséges engedélyt, de az elnök el tud jönni a vb-re, mert Franciaországtól kapott schengeni vízumot.

A ghánai sportági szövetség közleménye szerint Yeboah augusztus 6-án kapta meg a nemzetközi atlétikai szövetség (World Athletics, WA) visszaigazolását arról, hogy szabadkártyával indulhat. Yeboah akkor a kínai Csengtuban volt az universiadén, ahol 1,94 méteres országos csúccsal megnyerte a nők magasugróversenyét.

Amikor megpróbálták rögzíteni a végleges csapatnévsort a WA rendszerében, kiderült, hogy baj van: Yeboah okmánya 6 hónapon belül jár le, de a vízumkérelem benyújtásához az kell, hogy legalább még fél évig érvényes legyen. Yeboah vasárnap közölte: mivel nincs sok esélye arra, hogy megkapja a vízumot, inkább az USA-ba megy tanulni.

Rose Yeboah ünnepli a győzelmét Csengtuban augusztus 6-án.
photo_camera Rose Yeboah ünnepli a győzelmét Csengtuban augusztus 6-án. Fotó: LI JING/Xinhua via AFP

Safo Ansah a 4x100-as férfi váltóban helyettesítette volna időközben megsérült Benjamin Azamatit, a ghánaiak szerint nem tudni, miért nem kapott vízumot.

Frissítés 21:15

A HVG megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a vb szervezőit, a minisztérium azt írta: „A cikkben szereplő Rose Yeboah nem is nyújtott be vízumkérelmet Magyarország nagykövetségén, így nem helytálló az információ, miszerint a vízumkérelme elutasításra került volna. A többi ghánai személy esetében is a nagykövetség folyamatosan biztosította a hiánytalan és hibátlan vízumkérelmek beadásához szükséges minden segítséget, a hivatkozott személyek azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel.”

Az indiai Kisor Dzsena ügyéről azt írták, a kérelmének megfelelően augusztus 5-től 28-ig érvényes vízumot állított ki Magyarország Újdelhi Nagykövetsége, de a sportoló nem utazott el, így az eredeti vízumügyben megadott utazási feltételek nem teljesültek, ezért a képviselet jogszerűen megsemmisítette a vízumát. De azt is írták, hogy a gerelyhajító soron kívüli időpontot kapott a nagykövetségen egy új vízum elindítására. (HVG)