Liberális a ChatGPT

TECH
2023 augusztus 17., 10:16

Brit kutatókból álló csoport elkészített egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, milyen ideológia felé húz az OpenAI ChatGPT alkalmazása. Az eredmény pedig az lett, hogy a mesterséges intelligencia liberális előítéletekkel rendelkezik.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatói három országra vonatkozó kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek. Az egyik esetben azt kérték, válaszoljon egy felmérés kérdéseire úgy, ahogy azt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Brazília liberális pártjainak támogatói tennék. Majd ugyanezt a felmérést töltették ki az AI-jal bármiféle instrukció nélkül. Végül összehasonlították a válaszokat.

Az eredmények „jelentős és szisztematikus politikai elfogultságot mutattak a demokraták felé az Egyesült Államokban, Lula felé Brazíliában és a Munkáspárt felé az Egyesült Királyságban" – írták a kutatók.

A ChatGPT azt mondja a felhasználóknak, hogy nincs politikai véleménye vagy meggyőződése, de a valóságban bizonyos elfogultságokat mutat – mondta Fabio Motoki, az angliai Norwichban található Kelet-Angliai Egyetem oktatója és az új tanulmány egyik szerzője. A Meta, a Google és az OpenAI szóvivői nem reagáltak a tanulmányra.

(Washington Post)