Nagyon úgy tűnik, hogy Rudy Giuliani pénzzel zsarolja Trumpot

külföld
2023 augusztus 17., 06:11

Személyesen utazott Donald Trump Mar-a-Lagoban található házához Rudy Giuliani azért, hogy meggyőzze a volt elnököt, fizesse ki a jogi számláit. Giuliani és ügyvédje, Robert Costello még április végén látogatták meg Trumpot, és két alkalommal is találkoztak vele. Azzal érveltek, hogy a hét számjegyűre duzzadt jogi költségek kifizetése végső soron Trump érdekeit is szolgálná.

Az ex-elnököt különösebben nem hatotta meg volt ügyvédjének kérése, de szóban beleegyezett abba, hogy bizonyos összeggel segíteni fog. Konkrétumokat azonban nem vállalt, így sem pontos összegben, sem határidőben nem egyeztek meg.

A CNN egy forrása szerint hónapokkal később Trump Save America nevű szervezete 340 ezer dollárt fizetett ki egy Trustpoint nevű adatszolgáltató cégnek, ahol Giulianinak kintlévősége volt. A lap megerősítette, hogy ezzel az összeggel Trumpék Giuliani tartozásán akartak könnyíteni.

Giulianinak számos olyan ügyben kell bíróságra járnia, amelyben a legutóbbi kampányban általa elmondottakért kell felelnie. Többször is beperelték ugyanis rágalmazásért, hazugságokért. Például a Smartmatic szavazástechnikai cég is, ők azért indítottak pert Trump akkori szövetségese ellen, mert kétségbe vonta a szavazás tisztaságát. Az ilyen ügyekben már több százezer dolláros számlái gyűltek össze Giulianinak.

„Nem túl okos ötlet" Trump részéről, hogy nem fizet Giulianinak – mondta a CNN egyik forrása, utalva arra, hogy a volt elnöknek egyre kevesebb szövetségese maradt az ellene zajló ügyekben. Nem tudni, Giuliani hogyan dönt majd. Ellene 13 vádpontban zajlik eljárás többek közt a zsarolásellenes törvény megsértése, közhivatalnok felbujtása esküjének megszegésére, hamisításra irányuló összeesküvés és hamis nyilatkozatok megtétele miatt.