Két évre kitiltották a transznőket a női sakkversenyekről

sport
2023 augusztus 18., 07:08

Két évre megtiltják a transznemű nők részvételét a sakkversenyeken, közölte a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE). A BBC-nek nyilatkozva elmondták, még elemzik a sportágak transznemű sportolókkal kapcsolatos jogszabály-módosításait. A döntést több játékos és szurkoló is kritizálta.

photo_camera Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

„A transzneműekre vonatkozó jogszabályok számos országban gyors változáson mennek keresztül, és számos sportszervezet dönt saját politikáról” - közölték. „A FIDE figyelemmel fogja kísérni ezeket a fejleményeket és meglátjuk, hogyan alkalmazhatjuk ezeket a sakk világában. A két év észszerű távlatnak tűnt a fejlemények alapos kivizsgálásához” - írták, és hozzátették, hogy a transznemű játékosok továbbra is részt vehetnek a versenyek nyílt szekciójában.

„A sakkban nincs fizikai előny, hacsak nem hiszünk abban, hogy a férfiak eleve jobban tudnak játszani, mint a nők - sakkozói pályafutásom során folyton azt mondták, a nők agya kisebb, mint a férfiaké és hogy nem is kellene játszanunk” - fejtette ki véleményét a döntésről Angela Eagle brit parlamenti képviselő, aki 1976-ban a 18 éven aluli lányok brit sakkbajnokságának egyik győztese volt.

A döntést Jennifer Shahade női nagymester és kétszeres amerikai női bajnok „nevetségesnek és veszélyesnek” nevezte. „Nyilvánvaló, hogy egyetlen transznemű játékossal sem tárgyaltak ennek a megalkotásakor... Nyomatékosan kérem a FIDE-t, hogy vonja vissza döntését, és kezdje elölről jobb tanácsadókkal” - mondta Shahade.

Korábban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is bejelentette, hogy nem indulhatnak többé nemzetközi versenyeken azok a transznők, akik fiúként estek át a serdülőkoron.