Szijjártó a török-magyar tárgyalásról: Ősszel válhat aktuálissá a svédek NATO-csatlakozásának kérdése

belföld
2023 augusztus 20., 16:30

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is, tájékoztatott vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

photo_camera Tárgyalás valami szimpatikus itóka mellett. Fotó: BORSOS MATYAS

A korábban biztosként kezelt NATO-csatlakozás ratifikálásával kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése. „Abban maradtunk, hogy folyamatos egyeztetésben és kapcsolatban maradunk, tájékoztatjuk egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól” - mondta.

Bár a sajtó sokszor késznek veszi a megállapodsát, a 444 egy kormányzati forrása azt mondta, Orbán környezetében sincs mindenki meggyőződve arról, hogy Ankara simán ratifikálja majd a megállapodást. A magyar kormány egyébként hosszú ideig tagadta, hogy lett volna egyeztetés az ügyben a két ország között, majd később kiderült, végig szorosan együttműködtek.

Szó volt arról is, hogy bár a két ország közt eddig is stratégiai partnerség volt, a török elnök decemberi látogatásán alá tervezik írni a kiemelt stratégiai partnerség megteremtéséről és kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról szóló megállapodást.

Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdogant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án.
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Szijjártó elmondta, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.

„Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik” - mondta Szijjártó, és kifejtette, hogy a törökök tranzitszerepe erősödni fog a magyar-azeri földgázszállítási szerződéssel, és a türkmenisztáni export Európába való megindulásával.