Zaklatott döntőben bronzérmes lett a kalapácsvető Halász Bence

sport
2023 augusztus 20., 17:05
  • Magabiztosan kezdett Halász Bence a kalapácsvetés döntőjében
  • Vezetett, aztán utólag elvették a legjobb kísérletét és megóvták egy másikat is
  • Végül bronzérmes lett

A kalapácsvető Halász Bencén óriási volt a nyomás, kimondva mindenki tőle várta a magyar csapat világbajnoki érmét, saját magát is dobogóra várta. A 26 éves szombathelyi atléta 2019-ben Dohában már nyert világbajnoki bronzot, Európa-bajnokságról egy bronz- és egy ezüstérme van.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Szombaton az látszódott, hogy Halász jó formában van, elsőre túldobta a selejtezőszintet 78,13 méterrel. De utána azért jelezte, hogy neki sem egyszerű kezelni ezt a helyzetet: "Nagyon stresszes volt az egész. Már igazából tegnap este elkezdtem izgulni sajnos, de aztán szépen fokozatosan elmúlt. Az, hogy hányszor hallottam, hogy hajrá Bence, hajrá magyarok, amikor bejöttem a stadionba, az megszámlálhatatlan volt.”

A döntősök bemutatásánál őt hagyták utoljára, tombolt a lelátó.

A döntő legelső dobánásánál az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek nagyon bekezdett, idei legjobbjával, kereken 80 méterrel. Honfitársa, az olimpiai Wojciech Nowicki 79.14-ig jutott. Aztán jött Halász, ütemes taps és dobolás közben óriási dobott. Már ekkor őrjöngött a közönség, aztán még egyszer, amikor kiderült: 80.82-ig ment a kalapács, ezzel Halász bőven megjavította az idei legjobbját (78.27), de az egyéni legjobbjától is alig maradt el (80.92). Halász láthatóan faarccal sétált ki a dobókörből, de másodperceken belül mégis kitört belőle az öröm, és zúgott a Ria-ria Hungária.

Fajdek második kísérlete érvénytelen lett, Nowicki viszont 80.70-et dobott. Közel volt, de nem előzte meg Halászt.

Halász a második kísérletét elrontotta, a kanadai Katzberg is 80 fölé jutott, de messze volt az első helytől.

Aztán jött a harmadik kör. Halászon nem érződött semmilyen nyomás, tudta fokozni. Egyéni csúcsot, 81.02 dobott, aztán extázisban kirohant az lelátó alsó sorában szorító edzőihez. Ezt a dobását azonban utólag érvénytelenítették, mert érintette a bal lába a dobókör szélét. Közben pedig óvást nyújtottak be az első dobására is. (Mindebből a nézők keveset tudtak, csak annyi derült ki, hogy a táblán már érvénytelenként szerepelt Halász 81 méter feletti dobáa. Emiatt viszonylag nyugodt maradt a hangulat.)

Jól jött a közjáték a lengyel Nowickinek, aki a negyedik körben 80.83-at dobott, ami egy cenitvel nagyobb Halász érvényben maradt első dobásánál, és ezzel átvette a vezetést. Halász nem omlott össze, a negyedik kísérlete is nagy volt (80.59), de a lengyelt nem tudta túldobni.

Az ötödik körben aztán a kanadai Ethan Katzberg kanadai csúcsot döntve átvette a vezetést (81,25), a második helyen álló Nowicki is javított, pont akkora dobással, amit elvettek Halásztól (81.02). A magyar versenyző ebben a körben nem tudott javítani (79.94), de maradt harmadik.

A hatodik körben Halász érvénytelent dobott, ezzel maradt harmadik, vastapssal köszöntötték.

Halász Bence a magyar atlétika 15. vb-érmét szerezte, és csatakozott a szintén kétszeres vb-érmes Gécsek Tiborhoz és Pars Krisztiánhoz.

Mai magyar szereplések

Krizsán Xénia negyedik lett a hétpróba két napon át tartó küzdelmeiben. A brit Katarina Johnson-Thompson (6740 pont), az amerikai Anna Hall (6720 pont) és a holland Anouk Vetter (6501 pont) mögött 6479 ponttal. 10. lett Nemes Rita 6232 ponttal.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Molnár Attila - az idén futott rekordját megdöntve - 44.84 másodperces országos csúccsal elődöntőbe jutott 400 méteren. Hogy jó formában van, azt szombaton a 4x400-as vegyes váltó első embereként bizonyította, amikor első helyen váltott első futóként. "A vb előtt egy nappal országos csúcsot vártam magamtól, aztán a váltó után tisztes helytállást, végül lett belőle egy országos csúcs" - nyilatkozta az MTI-nek Molnár. A futamról azt mondta, hogy az utolsó 50 méterről nincs emléke. "Nem lehet szavakba önteni, amit a szurkolás jelent. Kapok egy lökést, nem vagyok egyedül a bemutatásnál" - fogalmazott. Kiemelte, eddig mindkét futása a vb-n jobban sikerült, mint várta. "Nagyon a határán vagyok annak, amit tudok, de az elődöntőben nagyon szeretnék egy újabb országos csúcsot futni". Az elődöntő hétfőn fél nyolckor lesz.

Szintén elődöntőbe jutott Takács Boglárka 100 méteren, a selejtezőben harmadik lett a futamában, a saját országos csúcsától mindössze négy századdal maradt el (11.18 mp). Bízik benne, hogy van még több a futásában, mert az elődöntő este lesz. (Hétfő, 20:35).

Egyéni csúcsot futott (52.73), de nem jutott az elődöntőbe 400 méteren Rapai Fanni. Összesítésében 40. lett.

Bánóczy Árpád új egyéni csúccsal (50.31) a nyolcadik helyen végzett futamában, így nem jutott elődöntőbe 400 m gáton ( összesítésben 35. lett). Azt mondta, hogy úgy futott egyéni csúcsot, hogy az egyik gátnál még hibázott is.

Oláh Barbara a 33., Madarász Viktória pedig a 34. lett a 20 kilométeres gyaloglásban. A távot 40-en teljesítették.

Török Gergely a magasugrás selejtezőjében a 2,14-et átvitte, a 2,18-at azonban már nem. A selejtezőszint 2,30 volt. (Két hete az Univerisadén Török 2,20 lett bronzérmes.)

Szeles Bálint nem jutott tovább az előfutamából 110 gáton, 13,77-tel (idén futott 13.58-as egyéni csúcsától elmaradva) a 35. lett.

Kerekes Dóra a diszkoszvetés selejtezőjében 54,41-gyel (57,42 méteres egyéni csúcsától elmaradva) a 33. helyen zárt.