Azonnal hazahívja állampolgárait Belaruszból az Egyesült Államok

külföld
2023 augusztus 21., 18:13

Belarusz azonnali elhagyására kéri az amerikaiakat az Egyesült Államok minszki nagykövetsége. Azt javasolják, hogy a még nyitva lévő lett és litván határállomásokon hagyják el az országot, vagy szálljanak repülőre. Lengyelországba ugyanis nem léphetnek át az amerikaiak szárazföldön.

Emellett azt kérik állampolgáraiktól, hogy ne utazzanak Belaruszba, mert egyre nagyobb az orosz katonai jelenlét, és zavargásokra is van esély. A minszki nagykövetség csak korlátozottan tud ezek után segíteni az amerikaiaknak.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Litvánia augusztus 18-án zárt le ideiglenesen két átkelőt a Belarusz határon, így már csak négy helyen lehet átlépni azt. A litván mellett a lengyel és a lett kormány is bejelentette, hogy akár több határátkelőt is lezárhatnak a napokban.

Gitanas Nauseda litván elnök augusztus elején beszélt először arról, hogy meg kell fontolni a Belarusszal közös határ lezárását. Ezt pedig Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene meglépni.

Nauseda akkor azt mondta, a Belaruszba telepített Wagner-zsoldosok nagy kísértést jelenthetnek Aljakszandr Lukasenka elnöknek és Vlagyimir Putyinnak, hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket.

A júniusban még Moszkva felé masírozó zsoldosokat nemrég hivatalosan is bejegyezték Belarusz középső részén mint „oktatási szervezetet”, onnan pedig az ország nyugati határára járnak hadgyakorlatozni, támogatva Lukasenka hibrid provokáció-háborúját.

Wagner-harcosok, egy belarusz katonákkal közös hadgyakorlaton
photo_camera Wagner-harcosok, egy belarusz katonákkal közös hadgyakorlaton Fotó: HANDOUT/AFP

A lengyel, lett és litván határőrök nem ok nélkül tartanak attól, mi készülhet a határaikon. 2021 őszén több ezer közel-keleti bevándorló érkezett a lengyel-fehérorosz határhoz, akiket a belarusz kormány azzal hitegetve vitt különgépeken és buszokon a határhoz, hogy ott könnyen be tudnak majd jutni az Európai Unióba.

A reménnyel hitegetett és infrastruktúrával segített menekülteket aztán ledobták a határon és hagyták őket halálra fagyni az erdőben, politikai fegyverként használva őket a hibrid hadviselés különösen kegyetlen formájában. A lengyel, litván és lett kormányok most attól tartanak, hogy hasonló taktikával Wagner-harcosok juthatnak át a határon álruhában.

A Wagner-csoport Belaruszban folytatott tevékenységéről Csurgó Dénes írt cikket az oldalunkra.