Felfüggesztették a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

külföld
2023 augusztus 21., 15:43

Zuzana Čaputová szlovák elnök ideiglenesen felfüggesztette a szolgálat alól Michal Aláčot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját – írja az Új Szó Martin Strižinec elnöki szóvivőre hivatkozva.

A szlovák kémfőnök ellen a múlt héten indítottak eljárást maffiacsoport létrehozása, támogatása és működtetése, illetve hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Strižinec azt mondta: az eljárást megalapozottnak találta a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze is.

A törvények szerint az SIS alkalmazottját ideiglenesen fel kell függeszteni, ha bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja merül fel, és a hivatalban maradása veszélyeztetné a szolgálat érdekeit.

photo_camera Illusztráció: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A SIS előző vezetőjét Vladimír Pčolinskýt márciusban vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) korrupciós cselekmények alapos gyanúja miatt, a helyettesét, Borisz Beňót már 2020 decemberében őrizetbe vették.

A szlovák rendőrség elit alakulata, a NAKA múlt csütörtökön razziázott a két szlovák titkosszolgálat vezetőinél. A Végkifejlet (Rozuzlenie) akcióban több ember ellen is eljárás indult: Michal Aláč és másik négy ember ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt indult eljárás, két másik embert bosszúállás szándékával elkövetett hivatalos jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítanak.

Orbán Viktor szövetségese, Robert Fico volt szlovák miniszterelnök – a szeptemberi választások esélyese – rendőrpuccsnak minősítette a csütörtöki rendőrségi akciót. Sokak szerint most dől el, hogy Szlovákiából korrupt vagy tisztességes ország válik-e a következő évtizedekben, de a mártírkodó Fico kiáll a meggyanúsítottak, vád alá helyezettek, jogerősen elítéltek mellett.