Londonban kétszer annyiba kerül raktárt bérelni, mint Budapesten egy jobb lakást

gazdaság
2023 augusztus 21., 11:23

Londonban egy év alatt 10 százalékkal nőtt a raktárak bérleti díja, ezzel a brit főváros lett ezen a piacon a legdrágább, írja a Bloomberg. A jó elhelyezkedésű raktárak átlagos havi bérleti díja négyzetméterenként 37,4 dollár (amivel jócskán leelőzik a 24,6 dolláros átlagtarifával második helyezett Sydney-t.

A dolog azonban igazán attól érdekes, hogy az ilyen mértékű emelkedés után Londonban egy jobb helyen lévő raktár átlagos bérleti díja már kétszer annyi, mint Budapesten egy jobb és nem is túl olcsó lakás bérleti díja – számolta ki a Portfolio.

A lap úgy számolt, hogy négyzetméterenként 6500 forint „egy jó elhelyezkedésű és állapotú lakás” havi bérleti díja. Gyors fejszámolással ez azt jelenti, hogy egy 50 négyzetméteres lakásra 325 000 forintos bérleti költséggel kalkuláltak, ami a bérlakások között már a felső kategóriáshoz közelít számít (egy albérletes portálon keresgélve ilyen négyzetméteráron például 3+1 szobás, 120 négyzetméteres Andrássy úti bérleti lehetőséget találtunk). Ez a 6500 Ft/négyzetméteres díj viszont tényleg még így is csak a fele annak, amennyiért Londonban a jobb helyen lévő raktárt bérelhetnénk: az említett 37,4 dollár ugyanis nagyjából 13 100 forintot jelent.