Szétverné a baloldalt, majd a szélsőjobboldal szavazóit begyűjtve lépne porondra a kommunista német politikus

külföld
2023 augusztus 21., 14:50

Ahogy a magyar, úgy a német baloldalon is nagy hagyománya van a párton belüli hadakozásoknak. Politikusok átlépnek egyik pártból a másikba, melyek aztán szétszakadnak, vagy éppen összeolvadnak egy másikkal. Habár az elmúlt években őrizte stabilitását a német pártstruktúra, a feszültség már régóta gyűlt a baloldali Linke párt környékén. Az események az utóbbi hetekben annyira felgyorsultak, hogy 18 év után újra reális esély van egy pártszakadásra.

Frakció, vezető nélkül

Amira Mohamed Ali, a Linke társ-frakcióvezetője augusztus 6-án jelentette be, hogy nem indul újra posztjáért a szeptember eleji választáson. Döntését azzal indokolta, hogy nem tudja tovább képviselni a pártvezetés politikáját. Alinak korábban is voltak vitái Janine Wissler és Martin Schirdewan pártelnökökkel, azt viszont már nem tudta megbocsátani nekik, hogy a júniusi pártkongresszuson nyíltan elhatárolódtak a különutas politikát folytató korábbi frakcióvezetőtől, Sahra Wagenknechttől, akit mandátumának visszaadására is felszólítottak.

Másfél héttel később a másik frakcióvezető, Dietmar Bartsch is bejelentette, hogy nem indul újra posztjáért. A veterán politikus évtizedek óta tölt be vezető szerepet a német baloldalon, 2015 óta vezeti a Linke frakcióját. Bartsch azt mondta, nem volt könnyű a döntés, de azt már a 2021-es parlamenti választás előtt meghozta. Ezt aztán többször megkérdőjelezte, de kitartott mellette, néhány napja pedig véglegesítette is.

Amira Mohamed Ali és Dietmar Bartsch, a Linke leköszönő frakcióvezetői
photo_camera Amira Mohamed Ali és Dietmar Bartsch, a Linke leköszönő frakcióvezetői Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A sok választó szemében mai napig szalonképtelen, egy kommunista utódpárt utódpártjaként létrejött Linkének kevés olyan politikusa van, aki nem baloldali szavazókat is meg tud szólítani. Bartsch viszont ilyen, ezért a párt moderált szárnyából többen is megpróbálták rábeszélni, hogy maradjon. A Linke egyetlen tartományi miniszterelnöke, a Türingiát vezető Bodo Ramelow is tett egy próbát, azonban ő sem járt sikerrel.

Bartsch nem ápolt olyan rossz viszonyt a pártvezetéssel, mint Ali, távozásának hírére már csak emiatt is sokakban megszólalt a vészcsengő. Ha már a közvetítő szerepet betöltő politikus is feladja, akkor tényleg nagy lehet a baj.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.