Tíz nappal a tanévkezdés előtt még nagyjából 1600 pedagógus álláshely betöltetlen

belföld
2023 augusztus 21., 06:36

A Közszolgállás legfrissebb, hétfő reggeli adatai szerint mintegy 1600 pedagógus álláshelyre keresnek munkaerőt a várható tanévkezdés előtt tíz nappal (a tanév rendjéről szóló rendelet még nem jelent meg, de Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy interjúban egyértelművé tette, hogy idén is szeptember 1-jén kezdődik az általános és középiskolákban a tanítás).

A Miniszterelnöki Kormányiroda Kormányzati Személyügyi Központja által működtetett Közszolgállás portálon a közszféra minden meghirdetett álláshelyét közzéteszik (ez cikkünk szerdai megírásakor mintegy 3700 aktuális állásajánlatot, valamint a portál elindulása óta összesen több mint 31 ezer álláshirdetést jelent). Az adatbázisban az alábbi kulcsszavakra kerestünk: tanár, tanító, óvodapedagógus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, iskolapszichológus és pedagógiai asszisztens.

Legnagyobb számban tanárokat keresnek, erre 745 találatot kaptunk. Nem reprezentatív adat, de figyelemreméltó, hogy a nyitóoldalon megjelent hat hirdetésben négy matematika és valamilyen szakos, egy ötödik óraadó matektanárt keresett (semmilyen szűrést nem állítottunk be).

A 745 tanári álláshirdetésből 180-nál szerepelt a munkavégzés helyszíneként a főváros, vagyis a tanárok negyedét budapesti iskolákba keresik. További 120 tanárt Pest megyei iskolákba keresnek, összesen tehát a közép-magyarországi régióból adták fel a tanári álláshirdetések 40 százalékát.

A tanárok után az óvodapedagógusok jönnek 310 álláshirdetéssel, de itt több olyat is láttunk, ahol egy hirdetésben két-három, sőt, egy lajosmizsei óvodába egyszerre öt óvónőt kerestek. Tanítói álláshelyekre 272 hirdetést láttunk, ezek között szintén volt olyan, ahol egy álláshirdetésben több tanítót is kerestek.

Az oldalon ezeken kívül szerepelt 149 gyógypedagógusi, 58 pedagógiai asszisztensi, 12 fejlesztőpedagógus- és 24 iskolapszichológus-álláshely, igaz, ez utóbbiaknál láttunk felsőoktatási intézményeket is. A fenti számokat összeadva 1570 jön ki, de figyelembe véve, hogy bizonyos hirdetéseknél több pedagógust is kerestek, nem tűnik túlzónak az a becslés, hogy a tanévkezdés előtti héten még körülbelül 1600 betöltetlen álláshely van a közoktatásban.