Trump közölte, csütörtökön feladja magát

külföld
2023 augusztus 22., 08:33

Donald Trump közölte, hogy csütörtökön tervezi feladni magát, hogy szembenézzen a vádakkal, amik szerint befolyásolta a választásokat. Legalábbis hétfőn saját közösségi oldalán, a Truth Socialon azt írta: „El tudjátok ezt hinni? Csütörtökön a Georgia állambeli Atlantába megyek, hogy Fani Willis radikális baloldali kerületi ügyész letartóztasson. Ő kampányolt és kampányol továbbra is, illetve gyűjt pénzt erre a boszorkányüldözésre, a korrupt Joe Biden igazságügyi minisztériumával együtt.” A volt amerikai elnök ügyét felügyelő atlantai bíró 200 ezer dollárban állapította meg az óvadékot. A megállapodás szerint Trump a tárgyalásig szabadlábon maradhat, amíg nem próbálja fenyegetni vagy megfélemlíteni a tanúkat.

Utóbbival kapcsolatban Trump jelezte, szerinte az óvadék feltételei arra utalnak, hogy a kerületi ügyész azt gondolhatta, megpróbálhat elszökni az Egyesült Államokból. Erről ezt írta: „Vajon el tudnám-e vinni észrevétlenül a nagyon »visszafogott« repülőgépemet, amin az arany TRUMP felirat olvasható? Valószínűleg nem, sokkal jobban járnék, ha kereskedelmi járattal repülnék, biztos vagyok benne, hogy senki sem ismerne fel!”

A volt amerikai elnököt és további 18 embert azzal vádolják, hogy módosítani próbálták a georgiai választás eredményét a 2020-as elnökválasztáson. Az esküdtszék 41 vádpontból álló dokumentumából kiderül, hogy mind a 19 vádlottat zsarolással vádolják, Trumpot pedig azzal is, hogy köztisztviselőket próbált rávenni arra, szegjék meg az esküjüket és így változtassák meg a választás eredményét. Ez a negyedik alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonják, legutóbb a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt emeltek ellene vádat. A volt elnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Egyébként továbbra is Trump a legesélyesebb republikánus elnökjelölt a 2024-es amerikai elnökválasztáson. (BBC)