Államadósság, luxusjacht és Sorosék - Sűrű nyár után jön a kormányinfó

  • Szerdán kormányülés volt, Orbán Viktor „béremelést” is belengetett, csütörtökön pedig következik az ilyenkor megszokott kormányinfó.
  • Témalehetőség akad bőven: elszabaduló államadósság, mérséklődő, de még mindig Európa-bajnok magyar infláció, Mészáros jachtozása vagy a Soros-alapítványok kivonulása az EU-ból.
  • Percről perce frissülő közvetítésünkben követjük a fejleményeket.
42 poszt
Időrend
2023 augusztus 24., 12:35

Vége a kormányinfónak

Sikeres volt az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, derült ki a főbb bejelentések között. Megérte ezt a két órát ennek az eseménynek a követésével töltenünk, kicsit megint jobban érthetjük az ország működését.

Köszönjük a figyelmet!

2023 augusztus 24., 12:32

Már a kormánnyal kevésbé kritikus elemzőcégek se nagyon optimisták az idei GDP-vel kapcsolatban

kapja a kérdést Gulyás, mire a miniszter elmondja, hogy a harmadik negyedéves eredményt meg akarják várni, de az tény, hogy a másfél százalékos növekedés esélye rendkívül csekély.

Reméli, hogy a jövő évi 4 százalékos növekedés tartható, szerinte már az idei két második negyedévben elindulhat egy emelkedés.

2023 augusztus 24., 12:29

Gulyás Gergely „nagyon nem lepődött meg” Prigozsin halálának híre hallatán

Azt is elmondta a Blikk kérdésére, hogy miután a magyar kormány tegnap este 10 óra óta nem ülésezett, ezért nincs álláspontjuk Prigozsin haláláról.

2023 augusztus 24., 12:21

Jövőre augusztus 20 idején Magyarország lesz az EU soros elnöke

és ez lehetőséget teremt majd arra, hogy akár nyugati szövetségeseket is meghívjunk, válaszolja Gulyás arra a kérdésre, hogy miért csak keleti szövetségeseket hívott meg a kormány.

A hvg.hu újságírójának kérdésére elmondta azt is, hogy tárgyal a kormány a Mátrai Erőmű lekapcsolási határidejének kitolásáról a Bizottsággal. Ha az EU engedi, akkor meghosszabbítanák, de amúgy ennek az ügynek a jelentősége ma már kisebb, mint tavaly, amikor épp nagyon drága volt a gáz.

2023 augusztus 24., 12:19

Gulyás idén még nem volt a Balatonban, de látja, hogy a víz meleg

És azt is, hogy sokan vannak, illetve hogy süt a nap. Majd kifejtette, hogy „a Kisfaludy program gyümölcseit idén learathatjuk”, mert azt látni, hogy „különösen a Balaton téréségben megnőtt a szálláskapacitás”, és azt reméli „túl leszünk ezen a két nehéz éven, ami a háború okozta helyzet következménye”.

2023 augusztus 24., 12:16

A VIII. kerületben is üldözik az autósokat

Legalábbis Gulyás Gergely ezt mondta a HírTV-nek ami arról kérdezte, mit gondol arról, hogy a VIII. kerületben 101 parkolóhelyet szüntetnek meg. Gulyás még hozzátette, szerinte az is probléma, hogy ezek a parkolóhelymegszüntetések nem járnak együtt azzal, hogy mélygarázsokat építenek.

2023 augusztus 24., 12:06

Vendégmunkások érkezése feszültséget szít a településeken

- veti fel a Telex újságírója a közelmúlt híreit, és kérdezi a minisztert, hogy mit üzen a kormány azoknak az embereknek, akik pánikba esnek a vendégmunkások érkezésének hírére.

Gulyás szerint a beruházó feladata, hogy a gyár építésére érkező vendégmunkások ne okozzanak zavart, az érkezők ne zavarhassák meg a társadalmi együttélést. Hozzátette, hogy a fő szabály szerint ahol van magyar munkaerő, ott őket kell alkalmazni, ahol nincs, oda jöhetnek vendégmunkások, de ha végeztek, menniük kell vissza.

Gulyás szerint Orbán korábbi kijelentései, melyekben a gazdasági bevándorlás ellen kelt ki, ma is megállják a helyüket, és szerinte elfogadhatatlan az, hogy valaki gazdasági bevándorlóként, a jobb élet reményében jön Európában. De ehhez képest a vendégmunkások esete teljesen más történet. Gulyás már arról beszél, hogy képzettség nélküli és terrorista emberek jönnének ide, ha nem lennének határok, de Magyarország a bevándorlásra teljesen nemet mondunk, de a betöltetlen álláshelyekre jöhetnek emberek, de pár év után hazamehetnek.

A miniszter szerint a magyar autóipar megmentése miatt kell átállni az akkumulátorgyártásra, hiszen Brüsszel kivezetné a belső égésű motorokat. De az nem igaz a miniszter szerint, hogy külföldiekkel akarják építtetni, ahol van magyar munkaerő, ott ők építik.

Miért nem olyan munkahelyeket teremt a kormány, amivel a külföldön élő magyarok visszajönnének, kérdezi a Telex újságírója, mire Gulyás azzal válaszol, hogy 40 éven át a kommunisták voltak hatalmon, és ezért alacsonyak itt a fizetések. Az Orbán-kormány sokat javított ezen szerinte az elmúlt évtizedben, de még mindig nem tartunk tovább.

2023 augusztus 24., 12:05

Marad a zéró tolerancia

Legalábbis Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszul azt mondta, „a kormány asztalán nem volt ilyen előterjesztés”. Ezek szerint a Lázár János alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium bár vizsgálta a zéró tolerancia kérdését, azt nem dobták oda a kormány elé, hogy változtassanak rajta.

2023 augusztus 24., 12:03

Gulyás Gergely szerint az idei turisztikai szezon kirobbanó siker volt

A Mediaworks kérdésére válaszolta ezt Gulyás, aki szerint „minden szám azt mutatja, hogy az eddigi egyik legjobb év volt”, és ”közel leszünk a 2019-es sikerhez”. Pontos számokat nem közölt.

2023 augusztus 24., 11:58

Miért olyan kiugró a magyar infláció?

Sokadszor merül fel kormányinfón, Gulyás is utal már. De elmondja ismét, hogy élelmiszer és energiaárak hajtották fel az inflációt, ezekben pedig nagyobb a kitettségünk, mint másoknak.

2023 augusztus 24., 11:53

Született-e bármiféle konkrét döntés a szerdai kormányülésen?

- kérdezi tovább a 24.hu újságírója, mire Gulyás az ukrán gabonatilalom nemzeti meghosszabbítását hozza példaként. Majd elmondja azt is, hogyan néz ki általában a kormányülés: a miniszterek kapnak egy háborús, majd egy gazdasági tájékoztatást, majd számtalan egyéb ügyet vitatnak meg.

2023 augusztus 24., 11:50

Gulyás csak ősszel megy nyaralni

Derült ki a 24.hu kérdésére adott miniszteri válaszból. Ezért az információért már megérte összejönnünk erre a délelőttre.

2023 augusztus 24., 11:43

Iváncsai akkumulátorgyár környezethasználati engedélyéről kérdezik a minisztert

Viszonylag sok mérgező, rákkeltő anyag füstbe kerülő lehetősége merül fel az engedélyben, ennek veszélyeiről kérdezi az RTL a minisztert, míg Gulyás szerint a hatóságok azonnal megtiltják a működését, ha nem szabályszerűen történik a működés. Ezt lehetett látni a héten Bátonyterenyén, ahol külső környezeti veszélyt nem jelentett a veszélyes anyagok tárolása, de benn nem volt minden rendben.

A bírságok megemelésének lehetőségét meg kell vizsgálni, mondja Gulyás, szerinte is indokolt lehet, hogy tudjanak nagyobb bírságot kiszabni. De a szabályok szigorúságával kapcsolatban elmondta, hogy ezek jelentős léptékben EU-s szabályok, ezek rendkívül szigorúak, és ezeket kell betartatni. Ezt minden kormányhivatal megkapta feladatául.