Lemond a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke, aki díjátadáskor szájon csókolta a női válogatott játékosát

futball
2023 augusztus 24., 19:00
Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség leköszönő elnöke 2023 augusztus 20-án Sydney-ben
photo_camera Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség leköszönő elnöke 2023 augusztus 20-án Sydney-ben Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

Luis Rubiales arról tájékoztatta közvetlen munkatársait, hogy pénteken benyújtja lemondását a spanyol labdarúgó-szövetségnek – írja csütörtök este az El País.

A spanyol labdarúgó-szövetség elnöke vasárnap Sydney-ben, a női világbajnoki döntő díjátadásakor szájon csókolta a női válogatott középpályását, Jenni Hermosót.

link Forrás

Rubiales már a díszpáholyban vállalhatatlan gesztust tett, amikor a tökeit markolászva ünnepelte a diadalt. (A spanyolok 1-0-ra legyőzték Angliát és világbajnokok lettek.)

Az ügyben előbb a szövetség, aztán a FIFA is vizsgálatot indított. Rubiales egy darabig védte tettét, aztán hétfőn egy videóüzenetben bocsánatot kért. A spanyol miniszterelnök Pedro Sanchez már akkor azt nyilatkozta, hogy számára ez kevés.

A felvételen egyértelműen látszik, hogy a csók nem volt konszenzuális. Hermoso az eset után azt nyilatkozta, „nem tetszett neki” a csók, csak annyiban védte az esetet, hogy abban a helyzetben ösztönös gesztus lehetett, csütörtökön már az őt képviselő FUTPRO-szervezeten keresztül azt közölte, hogy olyan intézkedésre van szükség, ami alapján ez többé nem történhet emeg.

Az El País csütörtök este azt írja: Yolanda Díaz alelnök és több miniszter formálisan jelezte a Rubialesnek, hogy számítanak a lemondására. A legfelsőbb sportbíróságra három panasz is érkezett a vállalhatatlan viselkedés miatt.

Rubiales végül nem várja meg, amíg hivatalosan felfüggesztik: csütörtök este már közölte munkatársaival, hogy másnap, a szövetség rendkívüli ülésén, benyújtja lemondását. (El País)