Nyolc republikánus elnökjelölt közül hatan akkor is támogatnák Trumpot, ha bűncselekményt követett el

külföld
2023 augusztus 24., 07:11

A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó nyolc politikus, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó és Mike Pence korábbi alelnök részvételével, de Donald Trump volt amerikai elnök nélkül tartották szerdán este az első hivatalos nyilvános választási vitát.

A Wisconsin állambeli Milwaukee-ban tartott vitán a Republikánus Nemzeti Bizottság feltételeit teljesítő jelöltek vehettek részt, akik legalább egy százalékos támogatottságot és megfelelő számú anyagi támogatót tudnak felmutatni.

A mintegy kétórás, a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített vitán az amerikai közvéleményt foglalkoztató legfontosabb kérdések merültek fel, így az infláció, a gazdaság állapota, a migráció, a szülők jogai és a terhesség-megszakítás szabályozása, valamint Donald Trump távolmaradása.

Donald Trump, aki a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, a múlt héten jelentette be, hogy biztos vezetésének tudatában nem szándékozik részt venni a vitákon. De azért az sem mellékes, hogy a volt amerikai elnököt és további 18 embert azzal vádolják, hogy módosítani próbálták a georgiai választás eredményét a 2020-as elnökválasztáson. Az esküdtszék 41 vádpontból álló dokumentumából kiderül, hogy mind a 19 vádlottat zsarolással vádolják, Trumpot pedig azzal is, hogy köztisztviselőket próbált rávenni arra, szegjék meg az esküjüket és így változtassák meg a választás eredményét. Ez a negyedik alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonják, legutóbb a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt emeltek ellene vádat. A volt elnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A szerdai nyolc vitázó közül hatan emelték fel a kezüket arra kérdésre, hogy támogatnák-e Trumpot jelöltként, ha bűncselekmény miatt elítélik: Doug Burgum észak-dakotai kormányzó, DeSantis, Haley, Pence, Ramaswamy és Tim Scott amerikai szenátor.

A legélesebb vitát Vivek Ramaswamy biotech-vállalkozó váltotta ki, aki a felmérések szerint a harmadik legesélyesebb republikánus jelölt, noha nincsen politikai tapasztalata. Ramaswamy kifejezett arra játszik, hogy egy Trump-szerű kívülállónak mutassa magát, miközben 9/11-es és a Capitolium megtámadásáról szóló összeesküvés-elméletekkel szimpatizál. Mike Pence korábbi alelnök meg is ragadta az alkalmat, hogy beszóljon neki. Kijelentette, „nincs szükségük újoncra”. Ramaswamy azzal vágott vissza, hogy rajta kívül a színpadon mindenkit „megvettek és kifizettek”.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatban is a leginkább különc álláspontot képviselte, azzal érvelve, hogy ez nem prioritás az Egyesült Államok számára, és ő megszüntetné a katonai segítségnyújtást Ukrajnának.

Balra Mike Pence, középpen Ron DeSantis, jobbra Vivek Ramaswamy
photo_camera Balra Mike Pence, középen Ron DeSantis, jobbra Vivek Ramaswamy Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

A következő elnökjelölti vitát szeptemberben rendezik Kaliforniában, szigorúbb részvételi feltételek mellett.

A felmérések szerint Donald Trump 50 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, őt Ron De Santis floridai kormányzó követi átlagosan 15-16 százalékkel, majd Vivek Ramaswamy vállalkozó 10 százalék körüli aránnyal a harmadik a republikánus szavazók között. Öt százalék alatt marad a vita többi résztvevőjének népszerűsége, így Mike Pence korábbi alelnöké, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagyköveté, volt kormányzóé, Tim Scott szenátoré, Chris Christie és Asa Hutchinson korábbi kormányzóké, valamint Doug Burgum kormányzóé.

A republikánus párt elnökjelöltjéről a 2024 első felében tartandó előválasztásokon és jelölőgyűléseken döntenek az Egyesült Államok államaiban külön-külön, majd a végleges induló neve hivatalosan a nyár közepén derül ki Milwaukee-ben, ott, ahol a csütörtöki első vitát tartották. (MTI, Reuters, Guardian)