Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában, üzente Novák Katalin hivatala szerint Ferenc pápa

külföld
2023 augusztus 25., 13:29

Mozgalmas hete van Novák Katalin köztársasági elnöknek, azután, hogy szerdán Kijevbe látogatott, pénteken már Ferenc pápával találkozott Rómában. A Sándor-palota beszámolója szerint a katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással. Év eleje óta ez volt a negyedik találkozójuk.

A megbeszélés fő témája a háború és a béke útjának megtalálása volt, közölte a Sándor-palota az MTI-vel. A felek egyetértettek abban, hogy közösen kell dolgozni a „mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében”. Ferenc pápa és Novák Katalin ezenkívül gyermekvédelemről és a pápa magyarországi látogatásáról beszéltek. A köztársasági elnök szerint utóbbi nem egy egyszeri esemény volt, annak generációkon át érvényesülő hatása van.

Novák egy, a pápa magyarországi látogatását megörökítő albumot vitt ajándékba. „Magyarországról terjedjék el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában” – írta az albumba az egyházfő. A köztársasági elnök a szentszéki államtitkárral, Pietro Parolin bíborossal is beszélt, az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete volt a téma.