A debreceniek szerint érzéketlen a debreceni akkugyár ajándéka

környezetvédelem
2023 augusztus 26., 10:37

450 esővízgyűjtő tartályt osztottak szét a kínai CATL akkugyár környékén lakóknak, akiket az önkormányzat a következő felszólítással próbál ösztönözni: „Gyűjts esővizet debreceni lakó.” A 300 literes esővízgyűjtő tartályok egy részét a kínai befektető fizette. A helyi civilek úgy reagáltak, hogy értékelik a befektetők humorérzékét. Az ATV riportja szerint a hordók „ingyen vannak”, mert a számlát részben a CATL akkugyár állja.

Nemrég derült ki, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indít a debreceni CATL akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatban. Jávor Benedek tavasszal nyújtott be panaszt a bizottságnál amiatt, hogy a CATL-gyár annak ellenére kapott engedélyt, hogy annak vízigénye miatt nem teljesülhet az EU-nak a felszín alatti vízbázisok helyzetéről szóló irányelve.

Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint egyébként most, hogy sok az eső, az esővízgyűjtők „kapóra jöhetnek” az embereknek. „Olyan extrém időjárási helyzetek vannak itthon és Európában ahol sok mennyiségű csapadék hullott le, természetesen az esővíz gyűjtő edények ennek az esővíznek az összegyűjtését szolgálják majd.”

A civilek viszont nem örülnek túlzottan a segítségnek. „Az elmúlt időszak vízzel kapcsolatos vitáit követően úgy érezzük, hogy ez érzéketlenségre utal: az emberek véleményét nem veszik figyelembe. Ha ez még egy jó kezdeményezés is lenne, Debrecenben a vízzel kapcsolatban a kínai befektetőt megemlíteni, azt gondolom, bosszantó, és a debreceniek dühe pedig nagyon nagy” – mondta az ATV-nek Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Egyesület elnöke.

Kiemelt videóink