Orbán szerint aligha maradhat úgy az idők végezetéig, hogy Magyarország nem rendezett még olimpiát

POLITIKA
2023 augusztus 26., 15:05

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tájékoztatásából derült ki, hogy Orbán Viktor szombaton a Magyar Zene Házában az atlétikai világbajnokság tiszteletére rendezett műsoron és fogadáson vett részt, ahol a világ sportvezetőivel és sportdiplomatákkal találkozott.

Orbán a köszöntőjében azt mondta, hogy örök szövetség áll fenn a magyarság és a sport között. „Akik itt voltak az elmúlt napokban Budapesten, láthatták, hogy Magyarország ősi és modern, nemzeti és nyitott, láthatták, hogy milyenek igazából a magyarok: szenvedélyesek és tisztelettudóak, itt a sport szeretete és a sporthősök tisztelete felülír szinte mindent”.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Azzal folytatta, nem csoda, hogy ennyi kiváló sportrendezvényt láttunk már vendégül, és felsorolásba kezdett, hogy csak az elmúlt pár évben voltak itt már vizes vb-k, vízilabda és úszó eb-k, volt vívó és judo-világbajnokság, kézilabda-eb, Giro d'Italia, Európa-liga döntő, s reméljük, hogy hamarosan Bajnokok Ligája döntő is. (Arról nem beszélt, hogy ez mennyibe került, az atlétikai vébé például 250+70 milliárdba, de arról sem, hogy lecsavartunk mostanában egy kézilabda Európa-bajnokságot takarékossági okok miatt.)

Budapest Orbán szerint a sportszerető világ találkozási központja lett.

Ha ezt a szép hosszú listát összerakjuk, úgy tűnhet, hogy ha nem is egyszerre, de "több darabban" már mi is rendeztünk olimpiát - mondta a kormányfő, de nem állt meg itt.

„Magyarország nyolcadik a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán, mögöttünk nagyobb és népesebb nemzetek sorakoznak a rangsorban. Mindezt úgy, hogy az első tíz helyezett ország közül mi vagyunk az egyetlenek, akik még nem rendezhettek olimpiai játékokat. Ez aligha maradhat így az idők végezetéig - vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök a béke fontosságáról is beszélt, kiemelve: a magyarok ezt a világbajnokságot a békének ajánlották fel.

Végezetül megköszönte a vb szervezőinek és rendezőinek embert próbáló munkáját.