Rasszista férfi lőtt agyon három embert Floridában, majd önmagával is végzett

külföld
2023 augusztus 27., 07:04

Rasszista indíttatással ölt meg három embert egy fegyveres, majd magával is végzett a floridai Jacksonville városában. A fehér, húszas évei elején járó, testpáncélt viselő férfi egy áruházban nyitott tüzet az emberekre, majd a rendőrség kiérkezése után rövidesen patthelyzet alakult ki.

photo_camera Fotó: -/AFP

A hatóságok elmondták, a fegyveres két férfit és egy nőt ölt meg. Donna Deegan polgármester szerint rasszista gyűlölet vezérelte a gyilkost. A hatóságok szerint az egyik fegyverre horogkeresztet rajzoltak. Az FBI vizsgálatot indított az ügyben, amelyet gyűlölet-bűncselekményként kezel.

photo_camera Fotó: -/AFP

A feltételezések szerint a férfi egyébként is öngyilkos akart lenni, legalábbis több hátrahagyott üzenet erre utal.

Ron DeSantis floridai kormányzó, Trump legesélyesebb kihívója „szemétládának” nevezte a lövöldözőt és „borzalmasnak” minősítette a lövöldözést. „Faji hovatartozásuk alapján vette célba az embereket, ez teljesen elfogadhatatlan – mondta DeSantis.

A Gun Violance Archive fegyveres erőszakot követő honlap szerint idén több mint huszonnyolcezer fegyveres haláleset történt az Egyesült Államokban.

A támadás a washingtoni menet és Martin Luther King híres „Van egy álmom” beszéde hatvanadik évfordulóján történt, amelyről több tízezren emlékeztek meg a fővárosban. (BBC)