Nem találtak szörnyet a század legnagyobb szörnyvadászatán Loch Nessnél

külföld
2023 augusztus 28., 06:52

Nincs bizonyító erejű eredmény, viszont számos lehetséges észlelésről számoltak be - az adatok kiértékelése sok időt vesz igénybe, közölték az 1972 óta a legszisztematikusabb Loch Ness-i szörnyvadászat szervezői.

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A tények és a vágyálmok szétválasztása hosszú időt vesz igénybe, mondta Alan McKenna, a projekt vezetője, aki szerint több jelentés is érkezett lehetséges észlelésekről.

link Forrás

A „The Quest” névre hallgató eseményt a Loch Ness Center a Loch Ness Exploration önkéntes kutatócsoporttal együttműködve szervezte meg. A szervezők szerint a kétnapos vadászat 1972 óta a legszisztematikusabb kutatás volt a Nessie-ként is becézett szörny után.

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A kutatásban földmérő berendezéseket, hőkamerás drónokat, víz alatti hangokat kutató hidrofonokat és - bevonva az internet népét - élő adásban közvetítő kamerákat vetettek be, több mint kétszáz önkéntes pedig a parti kilátókból figyelte a szokatlan mozgásokat.

Nem ez az első alkalom, hogy kutatók átfésülik a tavat a szörny nyomai után. 2018-ban egy kutatócsoport végzett DNS-vizsgálatatot, és meglepő módon nem találtak bizonyítékot a Loch Nessben élő nagytestű állatokra, csupán angolnák jelenlétét észlelték.

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Általában ezekkel a nagytestű angolnákkal szokták magyarázni az észleléseket, melyek egészen a középkorig nyúlnak vissza, mikor egy ír szerzetes arról írt, hogy vadállattal találkozott a nessi folyón. A rejtély 90 éve lett igazán felkapott, miután 1933 áprilisában egy szálloda igazgatónője, Aldie Mackay azt mondta, hogy látott egy bálnaszerű lényt a tóban. Az igazgatónő különös kalandjáról az Inverness Courier újság számolt be, akik az egyik szerkesztő javaslatára nevezték el szörnynek a lényt. (DW)