Roberto Mancini lett Szaúd-Arábia szövetségi kapitánya

foci
2023 augusztus 28., 04:43

Két hétre rá, hogy lemondott olasz szövetségi kapitány posztjáról, Robert Mancinit kinevezték Szaúd-Arábia labdarúgó-válogatottjának élére. Az 58 éves olasz szakember a szövetség közleménye alapján négy évre szerződött, első mérkőzése szeptember 8-án, Costa Rica ellen lesz, négy nappal később pedig a dél-koreai csapattal küzdenek meg egy barátságos mérkőzésen.

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

„Európában történelmet írtam, itt az ideje, hogy Szaúd-Arábiában is történelmet írjak” - mondta Mancini, aki sajtóértesülések szerint évi 25 millió euróért vállalta a feladatot. „Úgy gondolom, ez egy nagy lehetőség számomra, hogy új országban is kipróbáljam magam. Különösen Ázsiában, ahol a futball egyre népszerűbb.”

Mancini szerint a szaúdi játékosok fejlődését segítheti, hogy a nyári átigazolási szezonban számos futballsztár szerződött a helyi bajnokság csapataihoz, így Cristiano Ronaldo után többek között Sadio Mané, Karim Benzema, Fabinho, Jordan Henderson, Rijad Mahrez és Roberto Firmino is.

Mancini öt éven keresztül volt a válogatott szövetség kapitánya, a 2021-re csúszott Európa bajnokságot megnyerte az olaszokkal viszont a 2022-es világbajnokságra nem tudta kvalifikálni a csapatot. A 2023-as Nemzetek Ligájában a legjobb 4 közé vitte az olaszokat. Szerződése 2026-ig szólt volna. Az irányítása alatt az olasz válogatott megdöntötte a leghosszabb veretlenségi széria rekordját is.

Lemondása azért is volt váratlan, mert nemrég bízták meg az utánpótlás-válogatottak koordinációjával, hogy még nagyobb rálátása legyen arra, kikből tud meríteni a felnőtt csapat. 2026 nyaráig szóló szerződése volt a szövetséggel.

Az olasz szövetség élére azóta Luciano Spalletti került, szerződése a 2026-os világbajnokságig szól. (hvg)