Több mint 400 ukrajnai cég próbálja elrejteni az üzleti kapcsolatait Oroszországgal

háború
2023 augusztus 28., 16:04

Több mint négyszáz, Ukrajnában működő vállalat próbálja elrejteni üzleti kapcsolatait Oroszországgal – tették közzé hétfőn a hivatalos ukrán cégadatokhoz nyilvános hozzáférést biztosító Opendatabot adatplatform honlapján.

A közlés szerint a hivatalos nyilvántartásokban 401, Ukrajnában bejegyzett vállalatnál találtak „orosz nyomot”. Ezek a cégek az elmúlt másfél év alatt a hatályos ukrán jogszabályok tiltása ellenére hajtottak végre változtatásokat, és távolították el papíron az orosz tulajdonosokat és a kedvezményezetteket.

Az Opendatabot egy nappal az Oroszország Ukrajna elleni háborújának elindítása előtt, 2022. február 23-án még 20 881, Ukrajnában bejegyzett cégnél talált „orosz nyomot” – emlékeztetett az az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben a krími platform nemzetközi csúcstalálkozón 2023. augusztus 23-án.
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben a krími platform nemzetközi csúcstalálkozón 2023. augusztus 23-án. Fotó: Oleg Petraszjuk/AFP

A háború kezdete óta Ukrajnában moratóriumot vezettek be az orosz állampolgárok tulajdonában lévő cégek bejegyzésében való változtatásokra, hogy biztosítsák Ukrajna nemzeti érdekeinek védelmét az orosz katonai agresszióval összefüggő jövőbeni követelések jogi úton történő érvényesítésében.

A mostani szabályozás szerint az Oroszországi Föderáció állampolgárainak csak bizonyos kategóriái jogosultak változtatásokat végrehajtani olyan társaságokban, amiknek tulajdonosai: ebbe a körbe olyan orosz állampolgárok tartoznak, akik jogszerűen Ukrajna területén tartózkodnak, és akik legfeljebb 10 százalék részesedéssel rendelkeznek a társaság alaptőkéjében. (MTI)