25 év börtönt kapott a Víctor Jara 1973-as meggyilkolásával vádolt hét chilei katona

Történelem
2023 augusztus 29., 18:39

Ötven év után született jogerős döntés Chilében: a legfelsőbb bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélte azt a hét, még élő, de már régen nyugalmazott katonatisztet, akik részt vettek Víctor Jara énekes, költő, színházi rendező és politikai aktivista 1973-as meggyilkolásában.

A bírósági ítélet szerint minden kétséget kizáróan „a tények igazak, […] valósak, miután meghatározott időben és helyen történtek, az elfogadott bizonyítékok is alátámasztják őket”.

Víctor Jarát 41 éves korában, az Augusto Pinochet tábornokot hatalomra segítő katonai puccs során ölték meg, 1973. szeptember 16-án. Az 1973. szeptember 11-i fegyveres hatalomátvétel utáni napokban sokakkal együtt elfogták és a fővárosi Estadio Chile stadionba hurcolták. Túlélők beszámolói szerint Jara kezeit puskatussal szétverték, és agyba-főbe ütlegelték. Az énekes 44 golyóval átlyuggatott holttestére egy temető közelében találtak rá.

photo_camera Fotó: Ginnette Riquelme/AFP

A katonatisztek védőügyvédjei a korábbi bírói döntéssel szemben 2021 novemberében nyújtottak be fellebbezést, így az ügyben már csak a legfelsőbb bíróság hozhatott ítéletet. A jogerős – az alsóbb fokú ítéletet megerősítő – döntés értelmében Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana y Hernán Chacón Soto nyugalmazott katonatiszteket 25 év letöltendő büntetésre ítélték Jara és Littré Quiroga, a büntetés-végrehajtási szolgálat akkori igazgatójának meggyilkolásáért és megkínzásáért.

A 86 éves Hernán Chacón Soto az ítélet kihirdetése után, közvetlenül a letartóztatása előtt a Las Condes-i otthonában öngyilkos lett. (MTI)