Becsület volt a beceneve, most mindenki az ő fejét követeli

sport
2023 augusztus 29., 14:33
  • A spanyol női válogatottnál már Luis Rubiales elnöksége előtt is nagyon súlyos konfliktusok voltak.
  • A mostani szövetségi kapitány elődje szexista és homofób volt.
  • Ha Rubiales távozik, akkor mennie kell a szintén problémás világbajnok szövetségi kapitánynak, Jorge Vildának is.
  • A spanyol női futball egyöntetűen elutasítja Rubialest, a férfi nem annyira.
  • Rubiales szakszervezeti vezetőként szerzett magának hírnevet, sztrájkot szervezett az első és a második ligában.
  • 2018-ban egy nappal a vébé előtt rúgta ki a férfiak szövetségi kapitányát, Julen Lopeteguit.
  • Elnökségét átszőtték a botrányok, volt szövetségi orgia és Szaúd-Arábiába vitt Szuperkupa.

A spanyol győzelemmel zárult női vébédöntő utáni kéretlen csókja, a játékosok fogdosása miatt Luis Rubiales igazi közellenség lett. A Spanyol Labdarúgó-szövetség elnökének lemondását követeli a spanyol kormány, a világbajnok női válogatott játékosai és edzői, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a spanyol ügyészség eljárást indított annak kivizsgálására, hogy a történtek szexuális erőszaknak számítanak-e.

Nem túlzás: a fia érdekében éhségsztrájkoló Rubiales anyukát leszámítva az egész világ a futballistából lett sportvezető ellen fordult. Az elnök ragaszkodása a hatalomhoz minden észszerű határon túlmegy, a lemondása vagy lemondatása csak idő kérdése, de egy biztos: a macsó Spanyolországban a nőkhöz és a női sportolókhoz, így futballistákhoz való viszony soha nem lesz már olyan, mint amilyen az erőszakos csók előtt volt.

A szexista és homofób kapitánynak mennie kellett

A spanyol női fociválogatott a férfiakénál mindig is rosszabb körülmények között működött. A különbséget az sem magyarázhatta, hogy a férfiak 2010-es vb-címe után a nők 2023-ig világbajnoki elődöntőbe se jutottak soha. Inkább a nőket övező általános tiszteletlenség nyilvánult meg abban, ahogy a szövetség már Luis Rubiales 2018-as kinevezése előtt viszonyult a női focistákhoz.

A 2015-ös, első vb-szereplésük után közleményben panaszkodtak az ellátási és megbecsülési hiányosságokról, a velük szembeni kulturálatlan viselkedésről. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a régimódi elveket valló, a válogatottat 1988 óta vezető fanatikus, szexista, homofób Ignacio Quereda szövetségi kapitánynak mennie kellett.

A vb-címet nyerő kapitány sem maradhat

A helyére a most világbajnoki címet nyerő Jorge Vilda került. Érdekes, hogy 2018-ban Luis Rubiales mások mellett éppen Vilda és édesapja támogatásával lett a szövetség elnöke. (Vilda édesapja olyan edzőfejedelmek mellett dolgozott fitneszedzőként, mint Johan Cruyff, Luis Aragones vagy Jupp Heynckes.) Azt hinnénk, Quereda távozásával, a 2019-es vb-nyolcaddöntővel és a mostani vb-győzelemmel javult a helyzet, pedig nem igazán. Tavaly ősszel 15 játékos Vilda távozását követelte, mivel érzelmi és egészségi állapotukat is befolyásolja a válogatottnál kialakult légkör.

Rubiales kéretlen csókja
photo_camera Rubiales kéretlen csókja Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A Rubiales vezette szövetség akkori érzéketlen, teljes empátiahiányról tanúskodó válasza magában hordozta a mostani botrányt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.