Zárat cseréltetett a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi református iskolában

belföld
2023 augusztus 30., 21:33

Kicseréltette a zárakat a hódmezővásárhelyi önkormányzat abban az épületben, melyet szerintük jogtalanul foglalt el a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola - írta meg a Hódpress.

Az iskolafenntartó református gyülekezet lelkipásztora azt kérte az aljegyzőtől, ne cseréltessék ki a zárat. Azt mondta, ha ezt mégis megteszik, reggel feltörik azt, mert 400 gyereknek tanulnia kell. Az aljegyző azt válaszolta, hogy bírósághoz lehet fordulni az ügyben.

A négy helyiséget szerda kora délután foglalta vissza az önkormányzat. A fenntartó szerint jogosan használják a helyiségeket, ezért a felek között elmérgesedett a helyzet, rendőrt is kellett hívni. A járőrök azonban csak jegyzőkönyvezni tudtak, intézkedni nem.

A vita azután robbant ki, hogy egy törvénymódosítás biztosította, hogy az egyházak ingyenesen megkaphatják azokat az önkormányzati tulajdonú épületeket, amelyekben oktatási-nevelési tevékenységet végeznek.

Hódmezővásárhelyen három egyház igényelt ilyen ingatlant. A másik kettővel valószínűleg meg tud egyezni az önkormányzat, hogy tulajdonjog helyett csak vagyonkezelői jogot kapjanak az ingatlanokra. A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség viszont ragaszkodik a tulajdonjoghoz, melyet a város nem akar átadni.

Kiemelt videóink