Hiába minden tiltakozás, a kormányoldal megválasztotta az orosz befolyást vizsgáló bizottság tagjait Lengyelországban

külföld
2023 augusztus 31., 13:25

Megszavazta a lengyel parlament a kétes megítélésű orosz befolyást vizsgáló bizottság kilenc tagját. A döntéshozatalban az ellenzék nem vett részt, mivel szerintük a testületet azért hozzák létre, hogy a választások előtt hiteltelenítsék az oppozíció pártjait. Ennek következtében a kilenctagú bizottság, amelynek eredetileg csak öt tagja érkezett volna a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttól, most kilenc hozzá köthető szakértővel kezdheti a munkáját.

A bizottság létrehozásáról szóló szavazás májusban.
photo_camera A bizottság létrehozásáról szóló korábbi szavazás májusban Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

A parlamenti szavazás előtti napon az Európai Bizottság (EB) figyelmeztette Lengyelországot, hogy álljon le, különben további lépéseket lesznek kénytelenek tenni a már júniusban elindított kötelezettségszegési eljárás ügyében. Az EB az ellenzékkel együtt attól tart, hogy bár a bizottság egy korábbi módosítás miatt nem lenne képes eltiltani a közügyektől az általa oroszok által befolyásoltnak titulált embereket, mégis komoly hatással lehet a választásokra

A bizottság tagjai között ül Sławomir Cenckiewicz történész, aki a kommunista titkosszolgálatok kutatásával vált ismertté, de készített sorozatot az állami tévébe az orosz befolyásról is. A sorozat az ellenzék szerint azért készülhetett el, mert Donald Tusk korábbi miniszterelnököt akarták vele lejáratni. Helyet kapott a bizottságban Andrzej Duda elnök két tanácsadója is.

Tusk a szejmben 2023 május 26-án
photo_camera Donald Tusk a májusi szavazás napján a parlamentben Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

Borys Budka, a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Koalíció parlamenti frakciójának vezetője szerint a PiS „putyinista módszerekkel szeretne harcolni Putyin ellen”. A Baloldal párt frakcióvezetője, Krzysztof Gawkowski azt mondta, az ellenzéknek nem lenne baja a bizottsággal, ha a PiS „tényleg az orosz befolyás után nyomozna Lengyelországban. De önök azért állítottak jelölteket, hogy az ellenzéket üldözzék, és segítsék saját választási kampányukat.”

Korábban arról volt szó, hogy a bizottság időhiány miatt fel sem áll a választások előtt. Miután kiderült, hogy mégis, Piotr Müller kormányszóvivő visszautasította a kritikákat, melyek szerint a bizottságot a választási kampány miatt hoznák létre. Akkor azt mondta, a bizottság be sem fejezi a munkát a választások előtt, sőt évekig is vizsgálhatják az orosz befolyást. A PiS korábbi nyilatkozatai alapján ugyanakkor a bizottságnak szeptember 17-én kellene jelentést tennie a tevékenységéről, a választások időpontja pedig október 15. (NotesFromPoland)