Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság az orosztörvény miatt Lengyelországgal szemben

külföld
2023 június 07., 12:46

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelországgal szemben az orosz befolyást vizsgáló új lengyel törvény miatt - írta meg az Euronews. A törvényt a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt alkotta meg, azonban a heves hazai és nemzetközi tiltakozások hatására szinte azonnal módosították is.

Az eredeti törvényszöveg szerint a PiS dominanciájú alsóház által megválasztott kilenctagú szakértői bizottság elemezte volna a lengyel politika 2007–2022 közötti intézkedéseit, amelyek alapján kezdeményezhette volna a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését. Amelyik politikust visszamenőleg bűnösnek találták volna oroszpártolásban, azt akár tíz évre is eltilthatták volna minden pozíció betöltésétől, amiben közpénzek sorsáról kell dönteni, vagy amihez nemzetbiztonsági átvilágítás kell.

A törvényt a kritikusai szerint Donald Tusk ellehetetlenítésére találták ki. A politikus a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Lengyelország korábbi miniszterelnöke. A jogszabály ellen tiltakozott az Egyesült Államok külügyminisztériuma és az Európai Bizottság is. Erre reagált Andrzej Duda köztársasági elnök, aki három nappal a törvény elfogadása után módosító csomagot nyújtott be.

Andrzej Duda a lengyel hadsereg új K2 nehézpáncélosai és K9 önjáró tarackjai előtt tart beszédet 2022. december 6-án.
photo_camera Andrzej Duda a lengyel hadsereg új K2 nehézpáncélosai és K9 önjáró tarackjai előtt tart beszédet 2022. december 6-án. Fotó: MATEUSZ SLODKOWSKI/AFP

Ez ugyan kicsit felpuhította a törvényszöveget, azonban a lényegi kérdéseken nem változtatott: egy politikai alapon kinevezett, a kormány érdekeit szolgáló bizottság dönthetne kulcsfontosságú politikai, gazdasági kérdésekben.

A törvény ellen félmillióan tüntettek Varsóban vasárnap. A demonstrációt Tusk hívta össze, de részt vett rajta többek között a kommunizmus elleni harc legendája, Lech Walesa egykori köztársasági elnök is.